E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33422
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2
2
2

Ko darīt, ja sniegts nekvalitatīvs tulkošanas pakalpojums

J
jautā:
26. jūlijā, 2024
Anita

Nesen izmantoju tulkošanas biroja pakalpojumu, lai veiktu tulkojumu ar notariālu apstiprinājumu. Bija nepieciešams tulkot dokumentu no angļu valodas uz latviešu valodu. Saņemtais tulkojums tika veikts nekvalitatīvi. Tulkojumam ir gan gramatikas, gan tulkojuma, gan formatējuma kļūdas. Dažas dokumenta daļas tika palaistas garām/netika iztulkotas vispār. Šāds kļūdains un nekvalitatīvs tulkojums arī tika notariāli apstiprināts. Nesaprotu, kā gan tulkotājs, kurš apgalvo, ka tiek veikta katra tulkojuma koriģēšana, gan notārs šīs kļūdas neievēroja. Norādīju saņemtajā tulkojumā pieļautās kļūdas, kas bija izteikti pamanāmas, bet neieguldīju laiku, lai iedziļinātos vārds vārdā. Lūdzu, lai tulkojumu izlabo. Tika solīts izlabot kļūdas, bet arī tika piedāvāts, vai nevēlos kļūdas labot pati, kas šķita absurdi un nekorekti, ņemot vērā, ka par pakalpojuma izpildi jau ir samaksāts. Saņēmu atpakaļ “izlaboto” tulkojumu. Tulkojumā joprojām bija manāmas formatējuma kļūdas, daži no maniem komentāriem tika vai nu ignorēti, vai arī palaisti garām. Šoreiz tiešām pamatīgi iedziļinājos tulkojumā un dokumenta oriģinālā un atradu vēl citas kļūdas, kuras pirmajā reizē palaidu garām. Tomēr ir jāsecina, ka tulkotājs atkal nav cītīgi pievērsis uzmanību tulkotajam tekstam. Šobrīd sanāk, ka daru tulka darbu. Esmu samaksājusi par pakalpojumu, kas tika veikts ļoti nekvalitatīvi, un katra kļūda man ar “pirkstu” ir jānorāda. Šobrīd vairs nezinu, kā tālāk rīkoties. Visa šī procesa laikā man arī ir radušies vairāki jautājumi, kurus vēlētos precizēt. Vai notārs drīkst apstiprināt kļūdainu tulkojumu? Vai notariālu tulkojumu Latvijā drīkst veikt jebkurš tulks? Vai šim tulkam ir nepieciešama atbilstoša izglītība vai kvalifikācija? Kā man, patērētājam, šādā situācijā pareizi rīkoties? Vai es drīkstu pieprasīt naudas atmaksāšanu par nekvalitatīvi veiktu darbu, un vai man ir jāiesniedz sūdzība par konkrēto pakalpojuma sniedzēju? 



A
atbild:
19. augustā, 2024
Latvijas Notariāts
Vija Piziča, Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore

Latvijas Zvērinātu notāru padome sniedz šādu skaidrojumu: zvērināts notārs neatbild par dokumenta saturu, bet atbild par fiziskās personas, kura veikusi tulkojumu, identitātes pārbaudi. Par to arī izdara apliecinājumu uz dokumenta. Savukārt atbildību par tulkojuma pareizību uzņemas tā persona, kura veic šo tulkojumu. Ja pakalpojums ir bijis nekvalitatīvs, tad jārunā ar pakalpojuma sniedzēju. 

Pēc klienta lūguma arī notārs var veikt tulkojumu, ja pārzina to valodu, kurā sastādīts dokuments. Tādā gadījumā notārs uzņemas atbildību arī par dokumenta saturu. 

Tātad konkrētajā situācijā jums ar pretenziju ir jāvēršas pie pakalpojuma sniedzēja – tulkošanas biroja. Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 3. panta 4. punktu patērētāja tiesības ir pārkāptas, ja patērētājam pārdota nedroša vai līguma noteikumiem neatbilstoša prece vai sniegts nedrošs vai līguma noteikumiem neatbilstošs pakalpojums, digitālais saturs vai digitālais pakalpojums. Tā paša panta 6. punkts noteic, ka patērētāja tiesības ir pārkāptas, ja līgumsaistības nav pienācīgi izpildītas. Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 25. panta ceturtās daļas 4. punktu palīdzības sniegšana patērētājiem strīdu risināšanā ar pārdevējiem vai pakalpojumu sniedzējiem ietilpst Patērētāju tiesību aizsardzības centra galvenajās funkcijās. Līdz ar to palīdzības saņemšanai jūs droši varat vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. 

Arī Civillikums noteic pienākumu atlīdzināt citai personai nodarītos zaudējumus. Civillikuma 1770. pantā ir noteikts, ka ar zaudējumu jāsaprot katrs mantiski novērtējams pametums. Saskaņā ar Civillikuma 1775. pantu katrs zaudējums, kas nav nejaušs, ir jāatlīdzina. Ja strīdu neizdosies atrisināt ārpus tiesas, tad jums ir tiesības vērsties tiesā pret pakalpojuma sniedzēju ar prasību par zaudējumu piedziņu. Vairāk par to, kas jāzina, ceļot prasību tiesā, var izlasīt LV portāla publicētajā rakstā “Kas jāņem vērā, pirms celt prasību tiesā”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas