E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33219
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Nepieciešams noskaidrot mantojumu pieņēmušo mantinieku viedokli

J
jautā:
07. jūlijā, 2024
Rīts

Labdien! Tēvs nomira 29.05.2023., tika noteikts pieteikšanās mantojumam termiņš, kas ir viens gads. Mamma 22.04.2024. pie notāra uzrakstīja iesniegumu, kurā no pārējiem mantiniekiem izprasa sievas daļu, un notārs to apstiprināja. Dokumentā minēts, ka tiek dots ne mazāk kā mēnesis, lai ierastos pie notāra un tādējādi nepiekristu dokumentā minētajam vai neierastos un piekristu.  Lai izņemtu mantojuma apliecības, es pieteicu vizīti pie notāra 10.07.2024. Notārs 05.07.2024., nesazinoties ar mani, vizīti atcēla. Sazinoties ar notāru par iemeslu atceltajai vizīteiviņš atbildēja, ka ir aizmirsis izsūtīt dokumentu pārējiem mantiniekiem, tādēļ mantojuma apliecību mums ar mammu neizsniegs un būs jāgaida vismaz mēnesis. Mēs kategoriski atsakāmies gaidīt, jo, pamatojoties uz visiem termiņiem un dokumentiem, mums šķiet, ka varam prasīt, lai izsniedz mantojuma apliecības, proti, mammai pienākas sievas daļa, un notāram tagad pašam jātiek galā ar pārējiem mantiniekiem. Vai mums ar mammu jau tagad ir tiesības prasīt mantojuma apliecības?

A
atbild:
06. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Arita Rateniece, zvērināta notāre

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 100. punktu pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām zvērināts notārs atbilstoši mantinieku pieprasījumam nosaka dienu, kad tiks izsniegta mantojuma apliecība. Mantojuma apliecību izsniedz ne agrāk kā septiņas darbdienas pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām. 

Ja mantojuma atstājēja pārdzīvojusī laulātā ir lūgusi izdalīt pārdzīvojušā laulātā mantas daļu no laulāto kopīgās mantas, tad, pamatojoties uz Notariāta likuma 262. pantu, zvērināts notārs mantojumu pieņēmušajiem mantiniekiem nosūta paziņojumu, kurā atsauksmes sniegšanai nosaka termiņu, ne īsāku par mēnesi. Ja mantojumu pieņēmušie mantinieki paziņojumā noteiktajā termiņā nesniedz atsauksmi, uzskatāms, ka viņi piekrituši pārdzīvojušā laulātā iesniegumam. Ja mantojumu pieņēmušie mantinieki iesnieguši rakstveida iebildumus pret pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanu no mantojuma masas un nav panākta vienošanās, zvērināts notārs atsakās izsniegt pārdzīvojušajam laulātajam apliecību par laulātā mantas daļu (Notariāta likuma 266. pants). 

Ņemot vērā iepriekš minēto, noteikti nepieciešams noskaidrot mantojumu pieņēmušo mantinieku viedokli par pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanu, jo gadījumā, ja kāds tam nepiekrīt un par laulātā mantas daļas izdalīšanu neizdodas panākt vienošanos, visa mantojuma atstājēja manta tiek sadalīta starp mantiniekiem un pārdzīvojušais laulātais pēc tam ir tiesīgs vērsties tiesā, lai nodrošinātu savas tiesības. 

Lai paātrinātu mantojuma lietas pabeigšanas procesu, iespējams, var lūgt, lai zvērināts notārs uzaicina mantiniekus ierasties notāra birojā klātienē, lai izteiktu savu piekrišanu vai iebildumus par pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanu. Ja kāds no mantiniekiem nevar ierasties klātienē, pastāv iespēja arī izmantot attālinātu vizīti pie notāra videokonferencē. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas