E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33192
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Pirmpirkuma tiesību piedāvāšana pārējiem kopīpašniekiem

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Rihards

Labvakar! Jautājums sakarā ar mežu. 2007. gadā nomira vectēvs, kuram īpašumā  bija mežs. Viņam bija divi bērni, kuri arī pirms diviem gadiem ir miruši. Esmu mazbērns, kas pirms gada sakārtoja visus dokumentus un mantoja mežu. Meža mantošanas procesā uzzināju, ka esmu kopīpašnieks. Mežs nav dalīts, un abiem kopā pieder 12,4 h. Es vēlos mežu pārdot. Vai otram īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības? Ja ir, tad ko tas īsti nozīmē? Vai sanāk, ka otrs īpašnieks var iegādāties manu zemes pusi par daudz zemāku cenu? Paldies! 

A
atbild:
09. jūlijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Ja vēlaties savu kopīpašuma daļu pārdot, tad otram kopīpašniekam šādā gadījumā uz jūsu domājamo daļu pastāv pirmpirkuma tiesības. Šādas tiesības izriet no Civillikuma 1073. panta pirmās daļas, kas nosaka: ja kāds nekustamā īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesības.  

Tātad jums, ar potenciālo pircēju noslēdzot nekustamā īpašuma pirkuma līgumu, līguma noraksts ir personīgi jāizsniedz otram kopīpašniekam vai dokuments jānosūta pa pastu. Otram kopīpašniekam ir tiesības divu mēnešu laikā paziņot jums par savu pirmpirkuma tiesību izmantošanu. Tādā gadījumā kopīpašniekam ir jāizpilda jūsu noslēgtā pirkuma līguma nosacījumi, tostarp samaksājot jums identisku pirkuma maksu, kādu par īpašuma pārdošanu esat pielīdzis noslēgtajā pirkuma līgumā. Otrs kopīpašnieks var atteikties no savām pirmpirkuma tiesībām jebkurā laikā, tādā gadījumā šo atteikšanos vēlams noformēt rakstveidā. Ja divu mēnešu laikā otrs kopīpašnieks savas pirmpirkuma tiesības tomēr neizmanto, tad tās kopīpašniekam zūd un jūs varat pabeigt uzsākto kopīpašuma domājamās daļas pārdošanas procesu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas