E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28306
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
6
6

Kā autobusā pārvadāt mājdzīvnieku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2023
Egra

Labdien! Par mājdzīvnieku (suņu, kaķu) pārvadāšanu vilcienā daudzmaz būtu skaidrs – ar siksnu, papildu biļete. Kā suni var pārvadāt reģionālajos starppilsētas vai Pierīgas autobusos, piemēram, maršrutā Rīga–Valmiera, Rīga–Carnikava? Paldies par atbildi!

A
atbild:
10. janvārī, 2023
Autotransporta direkcija
Viktors Zaķis, Sabiedrisko attiecību vadītājs

Saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta noteikumiem Nr. 599 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” sabiedriskajā transportlīdzeklī (normatīvie akti attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku pārvadāšanu ir saistoši gan reģionālajos, gan pilsētas pārvadājumos) ir atļauts pārvadāt suņus, kaķus, dekoratīvos putnus, mājputnu vai dekoratīvo dzīvnieku mazuļus, kas pārvadājami dzīvnieku aizsardzības jomu reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2013. gada 18. jūnija noteikumiem Nr. 322 “Dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi”, pārvadāt suni sabiedriskajā transportlīdzeklī var, ja suni ar uzliktu uzpurni tur pavadā vai bez uzpurņa ievieto dzīvnieku pārvadāšanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī. Savukārt citus mājas (istabas) dzīvniekus ievieto piemērotās somās, konteineros vai būros. Tāpat minētie noteikumi paredz, ka, pārvadājot mājas (istabas) dzīvniekus Latvijas Republikas teritorijā, transportlīdzeklī ir Pārtikas un veterinārā dienesta pilnvarota praktizējoša veterinārārsta izsniegta vakcinācijas apliecība vai mājas (istabas) dzīvnieka pase.

Personai, kura ved dzīvnieku, ir jārūpējas, lai tas brauciena laikā netraucē citiem pasažieriem. Par viena vai vairāku dzīvnieku, ja tie atrodas būrī, konteinerā vai somā, pārvadāšanu pasažierim ir jāmaksā kā par vienu bagāžas vienību. Tādējādi, pārvadājot dzīvniekus (pat tad, ja tas ir ļoti neliela izmēra klēpja sunītis), pasažiera pienākums ir iegādāties bagāžas biļeti un ievērot pārvadāšanas nosacījumus.

Izņēmums attiecas uz suņiem, kuri sniedz pavadoņa vai asistenta pakalpojumu, ja tiek izpildītas šādiem suņiem normatīvajos aktos par dzīvnieku aizsardzību noteiktās prasības. Līdz ar to šādi suņi sabiedriskajā transportlīdzeklī tiek pārvadāti bez maksas, bez uzpurņa, speciālas somas, konteinera vai būra.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas