E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33343
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Novērtējumu var iesniegt katrs mantinieks

J
jautā:
19. jūlijā, 2024
Vija

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai mantojuma masas vērtību var noteikt tirgus cenās, ja to pieprasa viens no diviem mantiniekiem, ja nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība ir ļoti zema, bet tirgus vērtība ir ļoti augsta? Manā gadījumā visa manta bija iegūta pirms laulības, bet, man nomirstot, jebkurā gadījumā būs jādala starp vīru un manu bērnu no pirmās laulības. Rakstīšu testamentu, bet vīram kā neatraidāmajam mantiniekam pienāksies 1/4 daļa. Dzīvokļa vērtība pat pēc jaunajām kadastrālajām vērtībām būs apmēram 6000 eiro, bet tirgus vērtība 22 000 eiro. Vīram novēlēšu dzīvokli, kas būs pat lielāka kā 1/4 daļa tirgus cenā. Kā rīkoties manam bērnam, ja dzīvokļa vērtību noteiks pēc kadastra? 

A
atbild:
06. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Arita Rateniece, zvērināta notāre

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 618) 31. punktu, ja mantojamās mantas sastāvā ir nekustamais īpašums, mantojuma lietai pievieno Valsts zemes dienesta izsniegtu izziņu par īpašuma kadastrālo vērtību un mežaudzes vērtību. 

Ja mantiniekus neapmierina kadastrālais novērtējums, mantojuma lietai var pievienot arī mantinieku noteiktu mantojamās mantas novērtējumu. Par mantojamās mantas vērtību uzskata mantojuma lietā iesniegto augstāko novērtējumu (MK noteikumu Nr. 618 35. punkts). 

Minētās normas piemērošanas kārtību ir izvērtējusi Augstākā tiesa, un saskaņā ar judikatūru savu novērtējumu var iesniegt katrs mantinieks. Par mantojamās mantas novērtējumu uzskata augstāko iesniegto vērtējumu, un tas ir saistošs visiem mantiniekiem. 

Palielinot īpašuma vērtību, pieaugs izdevumi par mantojuma lietas noformēšanu un valsts nodevas apmērs par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. 

Vienlaikus tiesības iesniegt mantas novērtējumu būs tikai mantiniekiem, savukārt neatņemamās daļas tiesīgajiem to nebūs. Neatņemamo daļu izdala pēc mantojuma apliecības izsniegšanas, noslēdzot vienošanos. Pie vienošanās noslēgšanas līdzējiem nav saistoša mantojuma apliecībā norādītā mantas vērtība, bet viņi to novērtē no jauna, savstarpēji vienojoties. Ja nav iespējams vienoties, strīdu izskata tiesa. 

Ja mantojuma atstājēja sastāda testamentu un kādam no viņas neatņemamās daļas tiesīgajiem  laulātajam vai lejupējiem (bērniem) netiek atstātas viņu neatņemamās daļas, tad saskaņā ar Civillikuma 423. pantu neatņemamās daļas tiesīgajiem ir prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā. 

Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā. Neatņemamā daļā ieskaita tiklab to, ko testators atstājis mantiniekam kā mantojumu vai legātu, kā arī to, kas saņemts testatora dzīves laikā, ja uz saņemto attiecas pievienojuma pienākums. Neatņemamo daļu aprēķina no testatora skaidras mantas, atskaitot visus viņa parādus (Civillikuma 425. pants). 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas