E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33499
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā uzzināt testamenta saturu

J
jautā:
06. augustā, 2024
Vadims

Labdien! Vai ir iespējams uzzināt pirms 10 gadiem miruša radinieka publiskā testamenta saturu (testaments glabājas pie notāra)? 

A
atbild:
29. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu notāru kolēģija
Kristīne Malta-Grigule, zvērināta notāre

Zvērināta notāre Kristīne Malta-Grigule skaidro, ka testamenta saturu iespējams uzzināt pēc tam, kad ir uzsākta mantojuma lieta. Zvērināts notārs, uzsākot mantojuma lietu, redzēs, pie kura no zvērinātiem notāriem testaments glabājas. Pēc lietas uzsākšanas zvērināts notārs izprasīs testamentu un noteiktā dienā un laikā tas tiks nolasīts. Ja mantojuma lieta jau ir pabeigta, par testamenta saturu trešajām personām zvērināts notārs nebūs tiesīgs izpaust ziņas. Ja ir noticis tiesību aizskārums, tad jāizvērtē, vai būs pamats vērsties tiesā ar attiecīgu prasījumu. 

Atbilstoši Civillikuma 670. pantam mantojuma prasības mērķis ir atzīt prasītāju vai nu par vienīgo mantinieku, vai līdzmantinieku un saskaņā ar to izdot viņam ar visiem pieaugumiem vai nu visu atstāto mantojumu, vai viņam pienākošos daļu, vai arī tos mantojuma priekšmetus, kas atrodas atbildētāja valdījumā. Jānorāda, ka Civillikuma 685. pants noteic noilgumu minētās prasības celšanai, kas ir pieci gadi. Tomēr Civillikuma 686. pants paredz, ka tām personām, kas bez viņu pašu vainas nav dabūjušas zināt par savu tiesību celt mantojuma prasību, noilgums aprēķināms no dienas, kad viņām kļuvusi zināma viņu tiesība celt prasību. Vairāk par konkrēto tēmu varat lasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Mantojuma prasības celšana”. Informācija par prasības celšanu tiesā pieejama rakstā “Kas jāņem vērā, pirms celt prasību tiesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas