E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33490
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Mantojuma prasības celšana

J
jautā:
05. augustā, 2024
V.

Labdien! Ir dzīvoklis, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā kā atsevišķs dzīvokļa īpašums, bet uzrādās kā telpu grupa. Persona dzīvokli ieguva īpašumā no kolhoza, bet nesakārtoja turpmākos dokumentus tā ierakstīšanai zemesgrāmatā. Pēc personas nāves netika atvērta mantojuma lieta. Nāves brīdī personai bija nepilngadīgi bērni un laulātais. Pagājis jau vairāk nekā desmit gadu. Kāda būtu pareizā rīcība, lai sakārtotu dzīvokļa īpašuma lietu, un kādi dokumenti tam nepieciešami?

A
atbild:
14. augustā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 667. pantu mantojuma prasību, ar kuru aizsargā mantojuma tiesību, var celt katrs mantinieks, vienalga, vai viņš aicināts pēc likuma, testamenta vai līguma un vai viņš prasa visu mantojumu vai tikai tā daļu. 

Tomēr mantojuma prasības celšanai Civillikuma 685. pantā ir noteikts piecu gadu noilguma termiņš, skaitot no dienas, kad radušās tiesības attiecīgo prasību celt. 

Tikai tad, ja nav konstatēta pašas personas vaina nezināšanā par savām tiesībām celt mantojuma prasību, noilguma termiņu aprēķina nevis no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt, bet gan no tās dienas, kad kļuvis zināms par šīm tiesībām (Civillikuma 686. pants). 

Aicinu jūs pēc iespējas ātrāk vērsties pie zvērināta notāra, lai konsultētos par rīcību konkrētajā situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas