E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33043
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts nodevas likme 0,5% apmērā nebūs piemērojama, ja dāvinājums ir starp trešās pakāpes radiniekiem

J
jautā:
20. jūnijā, 2024
Signe

Labdien! Vēlos uzdāvināt mammas brālim vasarnīcu. Kadastra vērtība ir 1972 eiro. Vai pareizi saprotu, ka būs jāmaksā notāram 80 eiro + 21% PVN? Vai vēl jāmaksā arī zemesgrāmatas valsts nodeva 0,5% no 1972 eiro un zemesgrāmatas nodeva 21,50 eiro apmērā? 

A
atbild:
06. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Arita Rateniece, zvērināta notāre

Ja dāvinājuma līgumu sastāda zvērināts notārs, tad papildus minētajām izmaksām pie zvērināta notāra būs jāmaksā valsts nodeva 3,56 eiro par notariālā akta (dāvinājuma līguma) taisīšanu, kā arī izdevumi par izrakstiem no līguma akta oriģināla: valsts nodeva 1,07 eiro par pirmo akta izrakstu un katru nākamo izrakstu, ja tāds nepieciešams, un amata atlīdzība 3,50 eiro par katru aktu grāmatas lappusi. 

Jāņem vērā, ka notāra amata atlīdzībai vēl tiek pieskaitīts pievienotās vērtības nodoklis 21% apmērā. 

Minētās izmaksas ir noteiktas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1069 “Noteikumi par valsts nodevu par notariālo darbību izpildi” un Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”. 

Jautājumā norādītā valsts nodevas likme 0,5% apmērā nebūs piemērojama situācijā, ja dāvinājums ir starp trešās pakāpes radiniekiem, kur persona savu īpašumu dāvina mātes brālim. 

Nodevu apmēru zemesgrāmatā nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”. Attiecīgo noteikumu 6. punktā ir paredzēts, ka likmi 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības piemēro tikai par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem. 

Citos gadījumos, ja īpašuma tiesības zemesgrāmatā nostiprina uz dāvinājuma līguma pamata, nodevas likme ir 3% no nekustamā īpašuma vērtības. 

Kancelejas nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu, ja zvērināts notārs dokumentus tiesai nosūta elektroniski, kā arī zemesgrāmatas apliecību par īpašuma tiesību nostiprinājumu ir 21,50 eiro (Zemesgrāmatu likuma 107. pants). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas