E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33060
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Patapinātājam ir tiesības atprasīt patapināto lietu

J
jautā:
21. jūnijā, 2024
Sanda

Labdien! Manā īpašumā jau vairākus gadus dzīvo mans tēvs. Bija mutiska vienošanās, ka tiek atļauts uzturēties, līdz viņš sameklēs sev dzīvesvietu. Tas nenotika. Tēvs ir deklarējies. Tagad vēlos, lai tēvs manu īpašumu atbrīvotu, tomēr viņš atsakās to darīt. Vai un kādas likumiskās tiesības tēvam ir dzīvot manā īpašumā, ja es kā īpašniece tam vairs nepiekrītu? Likumā ir minēts par radniecību. Ja tas attiecas uz manu gadījumu, vai pastāv likumisks ceļš izlikt tēvu no mana īpašuma? Vai man visu viņa atlikušo mūžu jāļauj tēvam dzīvot īpašumā pret manu gribu? Paldies! 

A
atbild:
27. jūnijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Spriežot pēc apraksta, mutiskais darījums, ko esat noslēgusi ar tēvu, ir patapinājuma līgums. Saskaņā ar Civillikuma 1947. pantu patapinājums jeb lietošanas aizdevums ir tāds līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot šo pašu lietu. 

Ņemot vērā, ka patapinājuma darījumā kā uzticības līgumā lieta tiek patapināta bez atlīdzības, likumdevējs patapinātājam ir paredzējis salīdzinoši vienkāršāku lietas atprasīšanas un patapinājuma līguma izbeigšanas kārtību ar atlīdzības darījumiem (piemēram, īre un noma). Proti, Civillikuma 1951. pants nosaka: ja kāds patapina lietu, neaprobežojot tās lietošanas veidu un laiku, tad viņš var atprasīt lietu ikkatrā laikā.  

Tātad jums šajā gadījumā ir tiesības aicināt tēvu saprātīgā termiņā īpašumu atbrīvot. Ja tas labprātīgi netiek darīts, jums ar prasību būs jāvēršas tiesā, jo likums neatļauj pašrocīgi kādu personu izlikt no sava īpašuma. Apstāklim, ka patapinājuma ņēmējs ir jūsu tēvs, šajā gadījumā no likuma viedokļa nav tiesiskas nozīmes.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas