E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26764
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Laiks, kas jānostrādā pie darba devēja pēc atlūguma iesniegšanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2022
Ilze

Labdien! Joprojām nav īsti skaidrs jautājums par darba attiecību izbeigšanu. Vienmēr tiek runāts par mēnesi, kas ir minēts līgumā, kurš jānostrādā pēc darba ņēmēja uzteikuma, ja pats vēlas aiziet. Kā rīkoties gadījumā, ja tiek piedāvāts jauns darbs citā vietā, bet jaunajam darba devējam darbinieku vajag uzreiz, labākajā gadījumā viņš ir gatavs gaidīt 2 nedēļas? Vai esošajam devējam ir tiesības nepiekrist? Vai, ja esi jau atvaļinājumā 4 nedēļas, nedēļu vēlāk rodas jauns piedāvājums, vai darba devējam ir tiesības uzreiz atsaukt atpakaļ, pārtraucot ikgadējo atvaļinājumu un liekot nostrādāt tās 3 nedēļas? Ar piebildi, ka atvaļinājums nav paņemts saskaņā ar atvaļinājuma grafiku, kas iesniegts gada sākumā. Esmu dzirdējusi, ka esošajā darba vietā, kas ir valsts pārvalde, darbinieks aiziet 2 nedēļas pēc uzteikuma iesniegšanas. Vai darbinieks, kurš vēlas aiziet pats un kuram nav zināma jauna darbavieta, var rakstīt iesniegumā ka aiziet pēc abpusējas vienošanās, nevis pēc paša vēlēšanās, kas atvieglo procesus attiecībā uz bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu, un godīgi nostrādā to mēnesi?

A
atbild:
10. augustā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Atslēgas vārds, atbildot uz šo jautājumu, ir – vienošanās.

Darba likuma 100. panta pirmā daļa paredz, ka darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja vien darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš.

Ja darba devējs piekrīt, darba attiecības var izbeigt arī ātrāk. Šādu iespēju paredz Darba likuma 100. panta ceturtā daļa, kur teikts: “Darbiniekam un darba devējam vienojoties, darba līgumu var izbeigt arī pirms uzteikuma termiņa izbeigšanās.”

Darba likuma 114. pants nosaka – darbinieks un darba devējs var izbeigt darba tiesiskās attiecības, savstarpēji vienojoties. Šāds līgums slēdzams rakstveidā.

Ņemot vērā, ka darba devējam parasti ir nepieciešams laiks, lai atrastu aizejošā darbinieka aizvietotāju, darba devējam ir tiesības iebilst pret īsāku termiņu.

Arī atvaļinājuma laiks ir darbinieka un darba devēja vienošanās rezultāts. Darba likuma 150. panta pirmā daļa paredz, ka “ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam.”

Kā iepriekš ir norādījusi Valsts darba inspekcija, no tā izriet, ka savstarpējās vienošanās rezultātā piešķirto atvaļinājumu darba devējs (tāpat kā darbinieks) nevar atsaukt vai pārtraukt vienpusēji. Ja darba devējs vēlas darbinieku atsaukt no atvaļinājuma, tad to var darīt tikai un vienīgi ar darbinieka piekrišanu.

 

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas