E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3192
Lasīšanai: 3 minūtes
1
17
1
17

Atsaukums no atvaļinājuma – tikai ar darbinieka piekrišanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2013
Lana Bērziņa

Par Darba attiecībām. Ja uz darbinieces iesnieguma pamata ar rīkojumu tika piešķirts ikgadējs atvaļinājums, bet 4.darba dienas laikā pirms atvaļinājuma sākuma ar jaunu rīkojumu vadība atsauc darbinieku no atvaļinājuma. Vai darbiniecei ir tiesības atteikt uzņēmumam? Vai uzņēmumam ir tiesības atsaukt darbinieku? Vai darbiniece par atsaukumu var prasīt kompensāciju no uzņēmuma par zaudējumiem (tika iepirkta ceļu zīme, kuras pilna vērtība tiks zaudēta, ja tiks anulētā tik īsā laikā). Paldies.

A
atbild:
20. novembrī, 2013
Valsts darba inspekcija
Guntars Staune, Juridiskās nodaļas vadītājs

No Darba likuma 150.panta pirmās daļas izriet, ka atvaļinājums un tā piešķiršana ir darbinieka un darba devēja savstarpējās vienošanās rezultāts. No tā izriet, ka savstarpējās vienošanās rezultātā piešķirto atvaļinājumu darba devējs (tāpat kā darbinieks) nevar atsaukt vai pārtraukt vienpusēji. Ja darba devējs vēlas darbinieku atsaukt no atvaļinājuma, tad to var darīt tikai un vienīgi ar darbinieka piekrišanu. Šādai piekrišanai gan likumā nav noteikta konkrēta forma, līdz ar to piekrišanu var dot mutvārdos, rakstveidā. Jāņem vērā, ka, ja piekrišana nav noformēta rakstveidā, tad strīda gadījumā būs grūtāk to pierādīt.

No minētā izriet, ka pat gadījumā, ja darba devējs jau ir izdevis rīkojumu par darbinieka atsaukšanu, darbiniekam nav pienākums to izpildīt, ja viņš tam nepiekrīt (līdz ar to darbiniekam nekādi zaudējumi nevar rasties). Savukārt, ja darbinieks šādā gadījumā ierodas darbā un atsāk veikt darbu, tad uzskatāms, ka darbinieks ar konkludentām darībām (šajā gadījumā klusējot) ir piekritis atvaļinājuma atsaukšanai, kā rezultātā pretendēt uz zaudējumu atlīdzināšanu nevar.

Gadījumā ja darbinieks atrodas atvaļinājumā un ir iegādājies biļeti ceļojumam, bet saņem darba devēja piedāvājumu atsaukt atvaļinājumu, tad darbinieks var izvirzīt nosacījumu, ka piekritīs atvaļinājuma atsaukumam tikai tad, ja darba devējs kompensēs visus radušos zaudējumus.

Diemžēl praksē ļoti bieži ir redzams, ka darbinieki nepārzina savas darba tiesības un maldīgi uzskata, ka viņiem ir obligāti jāpakļaujas darba devēja izteiktajam atvaļinājuma atsaukumam.  

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas