E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28648
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Latvijas valsts karoga izvietošana pie privātās dzīvojamās ēkas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2023
Sandis

Labdien! Vai ir nepieciešams pie privātmājas uzstādīt karogu, ja dažu metru attālumā kaimiņiem piederošajā zemē atrodas liels karoga masts? Vai šādā gadījumā minēto karoga mastu var attiecināt uz vairākām privātmājām?

A
atbild:
20. februārī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Vienotus Latvijas valsts karoga lietošanas principus nosaka Latvijas valsts karoga likums. Tā 7. pantā noteikts, ka Latvijas valsts karogu pie dzīvojamām ēkām novieto 1. maijā, 4. maijā, 21. augustā, 11. novembrī un 18. novembrī; sēru noformējumā – 25. martā, 14. jūnijā, 17. jūnijā, 4. jūlijā un decembra pirmajā svētdienā; to lieto arī citos Ministru kabineta vai pašvaldību noteiktajos gadījumos un var lietot tautas, reliģiskajos un ģimenes svētkos, atceres dienās un citos gadījumos, garantējot tam pienācīgu cieņu.

Atbilstoši minētā likuma 27. pantā noteiktajam par Latvijas valsts karoga lietošanas kārtības pārkāpšanu Valsts policija vai pašvaldības policija personai piemēro administratīvo sodu. Tas attiecas arī uz šī likuma 7. pantā noteiktās kārtības neievērošanu. Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 405 “Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi” 28. punktā precizēts, ka par Latvijas valsts karoga un citu karogu lietošanu pie ēkām atbilstoši Latvijas valsts karoga likumam un šiem noteikumiem atbildīgs ir attiecīgās ēkas vai telpu valdītājs vai turētājs, vai tā pilnvarota persona, kurai uzlikts attiecīgais pienākums. Neviens normatīvais akts nenosaka minimālo attālumu starp karogiem.

Izvērtējot normatīvajos aktos noteikto kopsakarā, secināms, ka katras privātās dzīvojamās ēkas īpašnieks (vai viņa pilnvarotā persona) ir atbildīgs par to, lai Latvijas valsts karoga likuma 7. pantā noteiktajās dienās pie dzīvojamās ēkas fasādes būtu izvietots Latvijas valsts karogs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas