E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33062
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Izmaiņas pakalpojuma līgumā pieļaujamas, ja puses par to ir vienojušās

J
jautā:
21. jūnijā, 2024
Es

Pakalpojuma sniedzējs vienpusēji ir nolēmis pārslēgt beztermiņa līgumu uz noteikta termiņa līgumu ar pakalpojuma maksas palielināšanu, dodot 30 dienas laika atteikties no šāda līguma bez līgumsoda. Termiņa līgums nodrošina minimālu atlaidi, bet es to pakalpojuma sniedzējam neesmu lūdzis. Vai šāda pakalpojuma sniedzēja rīcība ir likumīga? 

A
atbild:
27. jūnijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Jebkuras izmaiņas divpusējā līgumā pieļaujamas tikai tad, ja puses par to vienojas, slēdzot atsevišķu vienošanos pie līguma, vai arī noslēgtā līguma nosacījumi paredz pakalpojuma sniedzēja tiesības vienpusēji paziņot otrai līguma pusei par šādām izmaiņām. Tādējādi, lai saņemtu atbildi uz savu jautājumu par šāda pakalpojuma sniedzēja paziņojuma tiesiskumu, jums ir jāiepazīstas ar attiecīgā līguma nosacījumiem, noskaidrojot, vai pakalpojuma sniedzējs rīkojas atbilstoši līgumam.  

Jāpiebilst: ja līgums ir slēgts ar patērētāju, tad likuma prasības ir stingrākas. Kā savā apkopojumā ir norādījis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, atbilstoši labai un godīgai komercpraksei ilgtermiņa līgumā ar patērētāju: 

  • patērētājs par cenas izmaiņām ir jābrīdina vismaz mēnesi iepriekš (ja normatīvajos aktos nav noteikts garāks termiņš); 
  • jāļauj patērētājam vienpusēji izbeigt līgumu bez līgumsoda vai citu sankciju piemērošanas, ja patērētājs cenas izmaiņām nepiekrīt (skatīt šeit). 

Tādējādi, ja vien pakalpojuma sniedzējs rīkojas saskaņā ar līguma nosacījumiem, pirmšķietami pakalpojuma sniedzēja rīcība varētu būt likumīga. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas