E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32936
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

No līguma izrietošās tiesības un saistības pāriet līdzēju mantiniekiem un tiesību pēcniekiem

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Peteris Sobolevskis

Esmu pārņēmis tiesvedību, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 77. pantu. Tiesvedībā puses noslēdza vienošanos par atsevišķiem jautājumiem/punktiem. Daži vienošanās punkti neatbilst manām interesēm. Vai man ir iespēja/tiesības atteikties no vienošanām, kas tika noslēgtas tiesvedības procesā, līdz tiesa pasludina gala spriedumu lietā? 

A
atbild:
19. jūnijā, 2024

Civilprocesa likuma 77. panta pirmā daļa noteic: ja viena no pusēm lietā izstājas (fiziskās personas nāve, juridiskā persona beidz pastāvēt, prasījuma cesija, parāda pārvede un citi apstākļi), tiesa pieļauj aizstāt šo pusi tās tiesību pārņēmējam.  

Tātad jūs esat izstājušās puses tiesību pārņēmējs. Civillikuma 1519. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka no līguma izrietošās tiesības un saistības, ciktāl tās nav tīri personiskas, pāriet līdzēju mantiniekiem un tiesību pēcniekiem, ja vien likumā nav paredzēts noteikts izņēmums. 

Lai saņemtu konkrētajam gadījumam atbilstošu un pilnvērtīgu atbildi, jums būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, uzrādot jūsu rīcībā esošos dokumentus, t. sk. noslēgto vienošanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas