E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9169
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Alga pēc nodokļu nomaksas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2016
Linda

Labvakar! Gribu tikt skaidrībā par savu darba algu. Man ir 2 apgādājamie un uz papīra man alga ir 538.67 pirms nodokļu nomaksas. Cik tad man būtu jāsaņem uz rokas?

A
atbild:
11. martā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja abi apgādājamie ierakstīti algas nodokļa grāmatiņā, tad alga uz rokas ir 468,97 eiro.

No Jūsu darba samaksas ietur valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (10,50%) - 56,56 eiro un, piemērojot neapliekamo minimumu (75 eiro) un atvieglojumus par apgādājamiem (2x175 eiro), ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (23%) – 13,14 eiro.

Darba devējam, izmaksājot darba algu, ir pienākums darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto algas lapiņu. Šādu kārtību nosaka Darba likuma 71.pants, kurā teikts: izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums izskaidrot informāciju algas lapiņā, proti, lai darbinieks zinātu, kā veidojusies darba samaksa. Jūs to varat prasīt izskaidrot grāmatvedībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 299 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas