E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32619
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kuram no vecākiem ir tiesības uz ģimenes valsts pabalstu un bērna kopšanas pabalstu

J
jautā:
10. maijā, 2024
Žanis

Māte ir pieprasījusi par bērnu uzturlīdzekļus, bet bērna kopšanas un vecāku pabalsts tiek ieskaitīts manā bankas kontā, kā tas vienmēr bijis. Bērns ir izdeklarēts no dzīvesvietas bez manas ziņas. Kur man vērsties? Vai man papildus uzturlīdzekļiem ir pienākums mātei sūtīt arī bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu? 

A
atbild:
15. maijā, 2024

Galvenais jautājums jūsu situācijā ir tas, kur ir bērna faktiskā dzīvesvieta, t. i., ar kuru no vecākiem bērns dzīvo. Ja bērns faktiski dzīvo kopā ar māti, tad bērna tēvam, pamatojoties uz Civillikuma 179. pantu, ir pienākums bērnu uzturēt samērā ar savām spējām un mantas stāvokli. Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Ministru kabineta noteikumi Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” noteic, ka katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: 

  1. katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas;
  2. katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Runājot par pabalstiem, jāatzīmē, ka ģimenes valsts pabalstu piešķir ar mērķi nodrošināt universālu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni. Bērna kopšanas pabalstu izmaksā vienam no bērna vecākiem, kurš faktiski kopj un audzina bērnu, līdz viņa divu gadu vecumam. Līdz ar to tiesības saņemt šos pabalstus ir tam vecākam, kurš ikdienā īsteno bērna aprūpi un uzraudzību. 

Ja izveidojusies situācija, kurā ģimenes valsts pabalstu un bērna kopšanas pabalstu nesaņem tas vecāks, kurš ikdienā īsteno bērna aprūpi un uzraudzību, tad abi vecāki var labprātīgi vienoties par pabalstu saņēmēja maiņu. Šajā gadījumā vecāks, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā iesniegumu par atteikšanos no pabalsta turpmākās saņemšanas; savukārt otrs vecāks, kurš ikdienā īsteno bērna aprūpi un uzraudzību, raksta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai iesniegumu par pabalsta piešķiršanu. 

Savukārt tad, ja vecāki nespēj vienoties, jāvēršas bāriņtiesā. Pamatojoties uz bāriņtiesas lēmumā noteikto, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķirs pabalstu. 

Par šo jautājumu vairāk var izlasīt LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Kā var mainīt ģimenes valsts pabalsta saņēmēju”. 

Turklāt jānorāda, ka gadījumā, ja vecāku starpā ir strīds par bērna dzīvesvietu, strīda izšķiršanai ir nepieciešams vērsties tiesā civilprocesuālā kārtībā. Par šo jautājumu vairāk var izlasīt LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Ja starp vecākiem ir strīds par bērna dzīvesvietu” un skaidrojumā “Vecāku strīdi. Kad risināšanā iesaistās bāriņtiesa, kad tiesa”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 299 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas