E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27536
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Ja starp vecākiem ir strīds par bērna dzīvesvietu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2022
Anna

Labdien! Vēlējos uzzināt, kā pareizi rīkoties šādā situācijā. Par divu meitu tēvu ir iesniegta prasība Uzturlīdzekļu garantiju fondā, jo viņš atteicās tos maksāt. 2,5 gadus uzturlīdzekļus maksā fonds, un tēvam ir uzkrājies liels parāds, kura dēļ sākts kriminālprocess. Saņemot ziņas par kriminālprocesa uzsākšanu, tēvs arvien biežāk cenšas satikties ar jaunāko meitu un mēģina pat uzpirkt, lai bērns nebrauktu mājās, man apgalvojot, ka meita vairs nevēlas kopā ar mani dzīvot. Aizgādības tiesības abiem ir vienādas, līdz šim ar saskarsmes tiesībām nebija problēmu. Es apzinos, ka šādi tēvs mēģinās izvairīties no uzturlīdzekļu maksāšanas, neatvedot bērnu atpakaļ mājās. Vai ir jēga šo situāciju pārrunāt bāriņtiesā (jāpiebilst, ka bāriņtiesa nav objektīva vērtējumā un ir stingri nostājusies tēva pusē, palīdzot nomelnot māti) vai labāk uzreiz pieteikties tiesā? Neuzskatu, ka tēva pēkšņā vēlme dzīvot ar vienu no meitām ir ticama. Ar bērnu manipulē.

A
atbild:
26. oktobrī, 2022

Tiesības noteikt bērna dzīvesvietu ir no aizgādības izrietošās tiesības (Civillikuma 177. pants). Tā kā jautājumā ir minēts, ka abiem vecākiem ir aizgādības tiesības, tad gadījumā, ja vecāku starpā ir strīds par bērna dzīvesvietu, strīda izšķiršanai ir nepieciešams vērsties tiesā civilprocesuālā kārtībā.

Tiesas kompetencē būs lemt par to, kas atbilst bērna labākajām interesēm. Tiesai būs jāpārbauda un jāizvērtē  vecāku objektīvās iespējas nodrošināt bērna pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamos apstākļus, vecāku subjektīvās iespējas (personiskās īpašības, spēja audzināt bērnu, vecāku pienākuma izpratne, morālā stāja, veselības stāvoklis un citas iespējas) un bērna subjektīvā attieksme pret vecākiem (pieķeršanās tiem, vēlēšanās dzīvot kopā ar vienu vai otru vecāku un citi apstākļi).

Vairāk par vecāku strīdu risināšanas kārtību varat uzzināt LV portāla skaidrojumā “Vecāku strīdi. Kad risināšanā iesaistās bāriņtiesa, kad tiesa”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas