E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26958
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
3
1
3

Par dzīvokļa ierakstīšanu zemesgrāmatā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2022
Andris

Uz kāda vārda kārtojama zemesgrāmata privatizētam dzīvoklim, ja pirms 23 gadiem man to atdeva brālēns (uzdāvināja)? Nekādas notariāli apstiprinātas darbības neesam veikuši, uz rokas man ir tikai privatizāciju apstiprinošais papīrs. Kāda ir rīcības secība šādā gadījumā? Paldies!

A
atbild:
30. augustā, 2022

Likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā” 3. pants noteic, ka nekustamais īpašums zemesgrāmatā ierakstāms, pamatojoties uz dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma tiesisku iegūšanu.

Tas nozīmē, ka īpašuma tiesību reģistācijai zemesgrāmatā ir nepieciešami dokumenti, kas apliecina jūsu tiesības uz dzīvokli, bet, tā kā jautājuma aprakstā nav precīza informācija par dzīvokļa dāvinājuma apliecinošu dokumenta esību un precīzu datumu, varu sniegt vispārīgu atbildi.

Papildus vēršu uzmanību, ka individuālā gadījumā var būt nepieciešami papildu dokumenti un tas, uz kura vārda īpašumu var reģistrēt zemesgrāmatā, atkarīgs no tā iegūšanas laika un to apliecinošajiem dokumentiem.

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas privatizētos dzīvokļus zemesgrāmatā var ierakstīt tikai tad, ja tajā ir ierakstīta dzīvojamā māja un dokumentiem pievienota Dzīvojamo māju privatizācijas komisijas vai Valsts zemes dienesta izziņa par mājas sadalīšanu dzīvokļu īpašumos. Dzīvokļa īpašumam tiek atvērts zemesgrāmatas apakšnodalījums.

Lai ierakstītu dzīvokļa īpašumu zemesgrāmatā, nepieciešami šādi dokumenti:

  • nostiprinājuma lūgums;
  • viens no šiem dokumentiem:
  1. pirkuma līgums;
  2. vienošanās par dzīvokļa nodošanu īpašumā bez atlīdzības (piemēram, dāvinājuma līgums);
  3. vienošanās par dzīvokļa nošķiršanu par kapitāla daļām;
  4. pagaidu reģistrācijas apliecība par īpašuma tiesību uz kooperatīvo dzīvokli; 

Ja fiziskā persona dzīvokli (neapdzīvojamo telpu) ieguvusi pēc 1993. gada 4. aprīļa darījuma rezultātā vai mantošanas ceļā, papildus jāiesniedz pierādījumi par to, ka atsavinātājs vai mantojuma atstājējs bijis īpašnieks. Ja arī minētais atsavinātājs dzīvokli (neapdzīvojamo telpu) ieguvis pēc 1993. gada 4. aprīļa, iesniedzami pierādījumi par iepriekšējā atsavinātāja vai mantojuma atstājēja īpašuma tiesībām un darījuma likumību, līdz ir pierādītas atsavinātāja vai mantojuma atstājēja īpašuma tiesības (ja nostiprinājuma lūdzējs nevar iesniegt šos dokumentus, tad par nostiprinājuma pamatu var būt tiesas spriedums, ar kuru atzītas viņa īpašuma tiesības).

Ja persona dzīvokli (neapdzīvojamo telpu) ieguvusi darījuma rezultātā pēc 2001. gada 1. janvāra, ieguvēja īpašuma tiesība var tikt nostiprināta tikai pēc tam, kad zemesgrāmatā ierakstīts dzīvokļa īpašums un nostiprināta atsavinātāja īpašuma tiesība.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas