E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31200
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
2
2

Vai skolā drīkst bieži mainīt stundu sarakstu

J
jautā:
11. decembrī, 2023
Ināra

Vai ir atļauts, ka skolā katru nedēļu mainās stundu saraksts? Piemēram, kādu nedēļu pirmdienās ir piecas stundas, bet citreiz tajā pašā nedēļas dienā ir astoņas stundas. Tāpat stundu sākuma laiki ir ļoti atšķirīgi, proti, dažreiz stundas sākas plkst. 8.50, bet citreiz 8.00, bet var būt arī tā, ka uz skolu jānāk tikai 10.30. Tā nav kāda atsevišķa nedēļa, šādi kopš septembra sākuma notiek katru nedēļu. Tas ietekmē arī interešu izglītību pēc mācību stundām – nevar ieplānot stundu beigu laiku. Stundu saraksts tiek publicēts tikai iepriekšējā dienā. Daļa stundu, protams, sakrīt ar sākotnējo grafiku, bet var būt arī lielas izmaiņas. Skolēns netiek pieradināts pie režīma (celties vienā laikā), tāpat ir bijušas situācijas, ka dienā ir deviņas stundas (7. klasē, kā saprotu, tā nav jābūt). Ko šajā gadījumā darīt, ja skola nekādā veidā nereaģē?

A
atbild:
09. janvārī, 2024
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte
Santa Galiņa
LV portāls

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu “Vispārējās izglītības iestāžu un profesionālās izglītības iestāžu pedagoģiskā procesa un eksaminācijas centru profesionālās kvalifikācijas ieguves organizēšanai obligāti nepieciešamā dokumentācija” 3.4. apakšpunktā noteikto izglītības iestāde ir tiesīga patstāvīgi izvēlēties mācību priekšmetu (kursu) stundu saraksta veidošanas principus un laika periodu – nedēļu, mēnesi, semestri vai gadu.

Sazinoties ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu, vecākā eksperte Jana Veinberga LV portālam norādīja: “Lai gan Izglītības kvalitātes valsts dienesta ieskatā stundu sarakstam vajadzētu mainīties iespējami retāk, vēlams – ne biežāk kā reizi mēnesī vai semestrī –, jāņem vērā, ka stundu saraksta veidošana un izmaiņas tajā ietekmē vairāki aspekti, tostarp izglītības iestādes lielums, skolēnu skaits izglītības iestādē, pedagogu pieejamība un darba spējas, kā arī telpu noslodze. Līdz ar to objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, pedagogu slimības gadījumā, ir pieļaujamas operatīvas izmaiņas stundu sarakstā.

Vienlaikus ir būtiski, lai skolēni, skolotāji un vecāki tiktu savlaicīgi informēti par izmaiņām stundu sarakstā. Gadījumā, ja izmaiņas stundu sarakstā regulāri tiek veiktas laikā, kas skolēniem un skolotājiem neļauj pilnvērtīgi sagatavoties mācību stundām, aicinām minēto jautājumu sākotnēji aktualizēt sarunā ar izglītības iestādes vadītāju. Ja risinājumu neizdodas rast vai tas jūs neapmierina, pašvaldības dibinātas izglītības iestādes gadījumā aicinām vērsties pašvaldības izglītības pārvaldē.”

Jāuzsver, ka saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma 34. pantu 7. klasē mācību stundu skaits dienā nedrīkst pārsniegt septiņas mācību stundas, neskaitot klases audzināšanas stundu, fakultatīvus u. tml. Arī šo jautājumu J. Veinberga aicina vispirms pārrunāt ar izglītības iestādes vadību, ja risinājumu neizdodas rast, – ar pašvaldības izglītības pārvaldi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas