E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32764
Lasīšanai: 3 minūtes

Pacienta tuvinieka tiesības saņemt medicīnisko dokumentāciju

J
jautā:
23. maijā, 2024
Kaspars

Labdien! Kādas ir manas tiesības kā miruša pacienta radiniekam attiecībā pret ārstniecības iestādi, ja iestāde izdod nepietiekamu vai nepilnīgu informāciju vai vispār atsakās to izsniegt? Esmu iepazinies ar Pacientu tiesību likuma 10. panta 4. daļas otrā punkta nosacījumiem un 7. pantā minētajām personām, kas var saņemt attiecīgo dokumentāciju. Pacientu tiesību likuma 10. panta 4. daļas otrajā punktā nav noteikts, ka ir nepieciešams īpašs iemesls, lai izsniegtu stacionārās kartes kopiju. Ārstniecības iestāde atsaucas uz to, ka epikrīzē ir pietiekami sniegta informācija par pacienta nāves cēloni un cēloniskajām sakarībām ar nāves iestāšanos. Vai jūs varētu norādīt uz normatīvo regulējumu vai tiesību normu, kas nosaka ārstniecības iestādes rīcību un atbildību attiecībā uz lēmumu par medicīniskās dokumentācijas kopijas izsniegšanu vai neizsniegšanu miruša pacienta radiniekam?

A
atbild:
30. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kā norādāt jautājumā, Pacientu tiesību likuma (PTL) 10. panta ceturtā daļa noteic, ka informāciju par pacientu pēc viņa nāves drīkst izpaust šā likuma 7. panta pirmajā daļā minētajām personām, ja: 

  • informācijas sniegšana var ietekmēt minēto personu dzīvību vai veselību vai atvieglot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tām; 
  • informācija ir saistīta ar pacienta nāves cēloni vai ārstniecību laikā pirms viņa nāves. 

PTL 7. panta pirmajā daļā norādītas personas, kam ir tiesības lūgt ārstniecības iestādei informāciju izsniegt. Tās ir pacienta pilnvarotā persona, ja tai ir pilnvarā dots pilnvarojums saņemt medicīnisko dokumentāciju, bet, ja tādas nav, pacienta laulātajam, bet, ja tāda nav,  pilngadīgam un rīcībspējīgam tuvākajam radiniekam šādā secībā: pacienta bērniem, vecākiem, brālim vai māsai, vecvecākiem, mazbērniem. 

Ja jūs atbilstat kādam no iepriekš norādītajiem statusiem, jums ir tiesības lūgt ārstniecības iestādei informāciju izsniegt.  

PTL 10. panta ceturtās daļas 1. un 2. punktā ir noteikti divi iemesli, kāpēc var lūgt ārstniecības iestādei informāciju izsniegt.  

Kā LV portāla raidierakstā “Kā likums!” (“Pacienta un viņa tuvinieku tiesības saņemt medicīnisko dokumentāciju”) norādīja zvērināta advokāte Ilze Vilka, informācijas no medicīniskās dokumentācijas izsniegšana jāprasa rakstveidā, tostarp norādot periodus, par kādiem vēlaties informāciju saņemt. Ārstniecības iestādei ir tiesības atteikt izsniegt pilnu stacionārās kartes kopiju.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas