E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32838
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Ja civillietas dalībnieks ir miris

J
jautā:
03. jūnijā, 2024
sanita

Labdien! Manai vecmammai ir nenokārtotas mantojuma lietas. Viņas māsai tika izkrāpts īpašums, kas līdz šim brīdim tiek attiesāts, lieta ir nonākusi Augstākajā tiesā. Vecmamma pilnvaru bija uzrakstījusi manai māsīcai tēta brāļa meitai. Vecmamma ir mirusi, pilnvarojums ir beidzies. Ar ko mums sākt? Mēs nezinām, kāda ir lietas virzība Augstākajā tiesā. 

A
atbild:
07. jūnijā, 2024

No jautājuma noprotams, ka jūsu vecāmāte līdz miršanai bija dalībniece civiltiesiskajā strīdā (tiek attiesāts īpašums). Šobrīd viņa ir mirusi, līdz ar to aktuāls ir jautājums par procesuālo tiesību pārņemšanu. 

Civilprocesa likuma 77. panta pirmā daļa paredz: ja viena no pusēm lietā izstājas (piemēram, fiziskās personas nāves gadījumā), tiesa pieļauj aizstāt šo pusi tās tiesību pārņēmējam. Tiesību pārņēmējs iesniedz tiesā pieteikumu par procesuālo tiesību pārņemšanu, kuru tiesa izskata rakstveida procesā, izņemot gadījumu, ja tiesa uzskata par nepieciešamu pieteikumu izskatīt tiesas sēdē. Tiesību pārņēmējs jūsu gadījumā ir jūsu vecāsmātes mantinieki.  

Ja jūsu māsīca pēc pilnvaras pārstāvēja vecomāti tiesvedības procesā, tad viņai jābūt pieejamam lietas numuram. Lai viņa to sameklē tiesvedības dokumentos, un tiesību pārņēmējs to norādīs tiesai adresētajā pieteikumā.  

Vairāk par attiecīgo tēmu varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Puses procesuālo tiesību pārņemšana”. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 299 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas