E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32799
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai ārvalstī bez personas klātbūtnes piemērots naudas sods ir izpildāms Latvijā

J
jautā:
28. maijā, 2024
Gunta

Labdien! Cu satiksmes noteikumu pārkāpums ir pieļauts Vācijā, un protokolu vainīgā persona nav parakstījusi, nav saņemts arī uzaicinājums ierasties parakstīt protokolu (ne Vācijas adresē, ne arī Latvijas dzīvesvietas adresē). Vai šādā situācijā var piemērot sodu? Vai kādā normatīvajā aktā ir noteikts, cik ilgā laikā šī informācija no citas valsts ir jānosūta vainīgajai personai uz Latviju? 

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 280. panta otrajai daļai nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildi Latvijā var atteikt, ja tas pieņemts Eiropas Savienības dalībvalstī sodītās personas prombūtnē(in absentia)vai bez šīs personas piedalīšanās, izņemot gadījumus, kad sodītā persona: 

1) ir saņēmusi pavēsti vai citādi informēta par to, ka nolēmumu var pieņemt bez tās klātbūtnes; 

2) ir informēta par procesu un tiesas sēdē piedalījies tās aizstāvis; 

3) ir saņēmusi nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu un informējusi, ka šo nolēmumu neapstrīd, vai nav to pārsūdzējusi. 

Latvijas normatīvajos aktos nav noteikta termiņa, kurā Eiropas Savienības dalībvalstij būtu jāinformē sodītā persona, kā arī nav termiņa, kurā jānosūta dokumenti nolēmuma izpildei Latvijā, tomēr ņemams vērā, ka dalībvalsts ir saistīta gan ar savas, gan Latvijas normatīvajos aktos noteikto noilgumu (minētā likuma 277. panta pirmā daļa). Attiecīgi Administratīvās atbildības likuma 258. panta pirmā daļa noteic, ka nolēmums par sodu nav izpildāms, ja no tā spēkā stāšanās dienas ir pagājuši pieci gadi un tas nav izpildīts, savukārt nolēmums par naudas soda piemērošanu nav izpildāms, ja no tā nodošanas piespiedu izpildei pagājuši pieci gadi un tas nav izpildīts.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas