E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31980
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba laika uzskaite un nostrādāto darba stundu atspoguļojums algas lapiņā

J
jautā:
06. martā, 2024
Nesaprotu!

Sveiki! Nesaprotu, kā darba vadītājs var teikt, ka par virsstundām nemaksās, bet ir jāstrādā! Vai virsstundām nav jāparādās algas lapiņā? Ja nav, kur tās paliek? 

A
atbild:
11. martā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam saskaņā ar Darba likuma 137. pantu ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku.  

Darbiniekam ir tiesības personiski vai ar darbinieku pārstāvju starpniecību pārbaudīt darba devēja veikto darba laika uzskaiti.  

Savukārt, kā noteikts Darba likuma 71. pantā, izmaksājot darba samaksu, darba devējam jāizsniedz darbiniekam darba samaksas aprēķins, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tai skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums attiecīgo aprēķinu izskaidrot. 

Tas nozīmē, ka jums ir tiesības pārbaudīt darba devēja uzskaitīto darba laiku, kā arī pieprasīt izskaidrot izsniegto darba samaksas aprēķinu, tostarp gadījumā, ja tiek konstatētas neprecizitātes starp darbinieka faktiski nostrādāto darba laiku un darba devēja norādīto informāciju darba samaksas aprēķinā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas