E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33182
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Slimības naudas aprēķins summētā darba laika darbiniekiem

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Līga

Strādāju valsts iestādē. Uz darbu eju pēc grafika (vidēji 15 dienas mēnesī), bet algas lapiņā man parādās, ka strādāju katru darba dienu 8 stundas. Tad, kad ir darbnespējas lapa, vērā ņem grafikā norādītās dienas. Vai tas ir korekti? 

A
atbild:
05. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu jautājumā norādītā informācija pirmšķietami liecina, ka jums ir nolīgts normālais darba laiks ar summētā darba laika uzskaiti. Kas nozīmē, ka strādājat atbilstoši sastādītajam darba grafikam, nevis 8 h dienā, kopumā mēneša ietvaros nepārsniedzot attiecīgā mēneša darba stundu skaitu. Par nolīgto darba laiku darba līgumā ir jābūt norādītai informācijai.  

Darba likuma 71. pants paredz, ka darba samaksas aprēķinā (algas lapiņā) ir jābūt norādītai izmaksātajai darba samaksai, ieturētajiem nodokļiem un veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kā arī nostrādātajām stundām, tajā skaitā virsstundām, nakts laikā un svētku dienās nostrādātajām  stundām. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot. 

Tas nozīmē, ka jums ir tiesības vērsties pie darba devēja un lūgt izskaidrot algas lapiņā norādīto informāciju.  

Likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”36. pants noteic, ka darba devējs slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā. 

Darbnespējas lapas A apmaksu summētā darba laika uzskaites darbiniekiem aprēķina no dienas vidējās izpeļņas:  

1 h vidējā izpeļņa x vidējais nostrādāto stundu skaits 1 dienā. 

1 dienas vidējo nostrādāto stundu skaitu aprēķina šādi: pēdējos 6 mēnešos nostrādāto stundu skaits : pēdējo 6 mēnešu kalendāra darba dienu skaits (neskaitot attaisnotu prombūtni). 

1 h vidējo izpeļņu aprēķina šādi: darba samaksas kopsumma par pēdējiem 6 mēnešiem : nostrādāto stundu skaits. 

Tādējādi darba devējs, aprēķinot slimības naudu par darbnespējas lapu A, pamatoti ņem vērā faktiski nostrādātās stundas. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 199 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas