E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33235
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā turpmāk rīkoties, ja darba devējs nesamaksā par veikto virsstundu darbu

J
jautā:
08. jūlijā, 2024
Sintija

Labdien! Ja darbiniekam ir cietā mēnešalga, kas paredz astoņu stundu darba dienu un 22 darba dienas mēnesī (atkarīgs no mēneša garuma), vai darba devējam ir tiesības neapmaksāt virsstundas, kuras radušās, ja darbinieks ir strādājis vairāk, jo darba devējs mutiski to ir licis? Kad pienāk algas diena, darba devējs pasaka, lai nodzēš liekās stundas, un samaksā tikai par mēneša darba dienām un astoņām stundām dienā.

A
atbild:
16. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 137. pantu darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku. Darbiniekam ir tiesības personiski vai ar darbinieku pārstāvju starpniecību pārbaudīt darba devēja veikto darba laika uzskaiti.  

Situācijās, kad darbinieks viņam noteikto darbu nevar izpildīt normālā darba laikā vai kad darba devējam ir nepieciešamība nodarbināt darbinieku virs viņam nolīgtā darba laika, pusēm rakstveidā jāvienojas par virsstundu darbu. Vienošanās ir slēdzama katru reizi, kad darbinieks un darba devējs ir vienojušies par virsstundu darba veikšanu. 

Tādējādi, ja darba devējs jums mutiski dod rīkojumu strādāt virsstundas, kuras neietver konkrētā mēneša darba laika uzskaitē un par kurām mēneša beigās nesamaksā, jums ir tiesības atteikties darba devēja mutvārdu rīkojumu izpildīt, norādot uz Darba likumā noteikto.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas