E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4302
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Balkona ārējās konstrukcijas ir kopīpašuma daļa

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2014
Juris Melbārdis

Labdien. Dzīvoju privatizētā dzīvoklī daudzdzīvokļu nama pirmajā stāvā. Rīgas namu pārvaldnieks ir izlēmis remontēt pēc pieciem gadiem mājas balkonus un sācis tam atvilkt katru mēnesi zināmu summu. 1.Vai pirmā stāvā dzīvojošiem arī būtu jāmaksā par balkonu remontu, ja tur balkonu nav? Dzīvokļos, kur ir šie balkoni, viņi ir dzīvokļu līgumos kā dzīvokļa sastāvdaļa. Pastāv kopīpašums ar strikti noteiktām īpašnieku robežām. 2.Vai dzīvokļu apsaimniekotājs bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas var sākt mājas renovāciju par 68 000? Nekādas kopsapulces nav bijis, tikai apsaimniekotājs caur pastu it kā brīdinājis par šo darbību, bet par cik nav saņēmis kopsapulces noliegumu, automātiski sācis naudas vākšanu ar domu kaut kad veikt renovāciju.

A
atbild:
14. maijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

1. Izsmeļošu informāciju par balkonu remontu un „Rīgas namu pārvaldnieka” programmu balkonu kvalitātes uzlabošanai varat iegūt Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju interneta vietnē rakstā „Rīga ķērusies pie balkoniem”.

Šajā rakstā arī apstiprināts, ka balkoni pieder mājas kopīpašuma daļai un par to remontu jāmaksā visiem mājas dzīvokļu īpašniekiem.

Dzīvokļa īpašuma likuma 4.pantā noteikts, ka kopīpašuma daļa ir dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas (tai skaitā sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis).

2. Lēmumu par mājas renovāciju apsaimniekotājs var pieņemt tikai tad, ja par to nobalsojuši vairāk nekā puse dzīvokļu īpašnieku (Dzīvokļa īpašuma likuma 16.pants un 17.pants).

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulci var organizēt arī aptaujas veidā (19.pants un 20.pants). Ja aptauja nav veikta, Jums viedoklis nav prasīts, tad lēmumu par renovāciju pieņemt nevar.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas