E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33155
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai apmaksājams ceļā pavadītais laiks

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Indra

Labdien! Vai, strādājot virsstundas, laiks, ko pavadu ceļā, var tikt iekļauts virsstundu pārskatā un uzskatīts par virsstundām? 

A
atbild:
08. jūlijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Vēršam uzmanību, ka termini “komandējuma laiks” un “darba laiks” satura ziņā atšķiras: termins “darba laiks” ir šaurāks salīdzinājumā ar terminu “komandējuma laiks”, kas savukārt var ietvert kā darba laiku, tā atpūtas laiku. Tādējādi atbilstoši faktiskajiem apstākļiem un darba un atpūtas laikam noteiktajām pazīmēm un kritērijiem vērtējams, vai, piemēram, ceļā pavadītais laiks vai cits laiks komandējumā atzīstams par darba laiku vai par atpūtas laiku (starpkategorijas nav). 

VDI ieskatā ceļā pavadītais laiks uz komandējuma vietu vai no tās būtu uzskatāms par darba laiku, ja šis laiks ceļā pavadīts darba devēja labā, tostarp pildot darba pienākumus vai atrodoties darba devēja rīcībā, un darbinieks nevar šo laika periodu pilnvērtīgi izlietot pēc saviem ieskatiem un nodoties savām interesēm, kas nozīmē, ka darbinieks nevar šo laiku izmantot atpūtai, ievēro darba devēja norādes, atrodas darba devēja norādītajā laikā un vietā. Katrs konkrētais gadījums ir jāvērtē individuāli, aptverot visu apstākļu kopumu, lai varētu secināt, vai konkrētais laika posms, ņemot vērā noteiktos kritērijus un pazīmes, atzīstams par darba vai atpūtas laiku. Atbilstoši minētajiem kritērijiem un pazīmēm veikto vērtējumu neietekmē apstāklis, vai ceļā pavadītais laiks sakrīt ar darbiniekam darba līgumā (vai citā darba kārtības dokumentā) noteikto darba laiku. 

Saskaņā ar Darba likuma 136. panta pirmo daļu virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Savukārt, ja darbiniekam nolīgts darba laiks ar summētā darba laika organizāciju, tad saskaņā ar Darba likuma 140. panta piekto daļu darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu. 

Atbilstoši Darba likuma 137. panta pirmajai daļai darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku. Komandējuma laikam nav noteikts atšķirīgs darba laika uzskaites regulējums. Tādējādi arī komandējuma laikā esošo laiku, kas atbilstoši noteiktajiem kritērijiem un pazīmēm atzīstams par darba laiku, darba devējam ir pienākums uzskaitīt un apmaksāt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas