E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24733
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Par audzinātāju nodarbinātības organizēšanu pirmsskolas izglītības iestādē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2021
Anna

Labdien!
Mans dēls apmeklē Rīgas PII, un no administrācijas tika saņemta informācija, ka katru gadu grupās tiek mainītas audzinātājas, t. i. audzinātājas ar konkrētu grupu kopā paliek tikai uz vienu mācību gadu, pēc tam, līdz ar bērna pieaugšanu, mainās.
Vai tas ir likumīgi un atbilst normatīviem? Informācijā par PII nekur šāds process nav minēts, parakstītajā līgumā arī nav, no visām paziņām, kuru bērni apmeklē kādu citu PII Rīgā, neviens nav zinājis par šādu normu. Manuprāt, šāda situācija ļoti slikti ietekmē bērna psiholoģisko stāvokli, jo katru gadu adaptācija ir jāiziet no jauna. Bērni (īpaši mazākie) ļoti pierod pie konkrētiem cilvēkiem.
Vai ir iespējams kaut kādā veidā ietekmēt šo situāciju? Cik zinu, konkrētajai PII nepietrūkst personāla, vienkārši ir radusies šāda “norma”.
Paldies par atbildi!

A
atbild:
07. decembrī, 2021
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Evita Dzene, Patērētāju tiesību uzraudzības departamenta Pirmās patērētāju kolektīvo interešu uzraudzības daļas galvenā juriskonsulte

Attiecībā uz uzdoto jautājumu norādāms, ka valsts normatīvie akti neregulē šādas situācijas.

Tas, kādā veidā pirmsskolas izglītības iestāde organizē skolotāju piesaisti konkrētai bērnu grupai, ir atkarīgs no konkrētā pakalpojuma sniedzēja. Katrs pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs izvēlēties, kādā veidā, ievērojot normatīvo aktu regulējumu un ierobežojumus, tas sniedz savus pakalpojumus.

Izglītības likuma 28. pantā ir noteikts, ka izglītības iestāde ir patstāvīga izglītības programmu izstrādē un īstenošanā, darbinieku izraudzīšanā, finanšu, saimnieciskajā un citā darbībā saskaņā ar šo likumu, citiem likumiem un normatīvajiem aktiem un izglītības iestādes nolikumu vai satversmi. Tādējādi pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs pats noteikt, vai audzinātājas katru gadu tiek mainītas, vai arī seko līdzi sākotnējai bērnu grupai.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas