E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32955
Lasīšanai: 4 minūtes

Komandējuma izdevumu atlīdzināšana

J
jautā:
13. jūnijā, 2024
Alberts

Labdien! Strādāju budžeta iestādē, ar vadības rīkojumu tiku nosūtīts komandējumā uz Nīderlandi uz trim dienām, dienas nauda izmaksāta 50% apmērā no dienas naudas normas = (trīs dienas x 60) x 50% = 90 eiro. Komandējuma laikā ārzemēs man bija ceļa izdevumi par sabiedrisko transportu (kopējā summa 82 eiro). Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 8.9. p. braukšanas izdevumus atlīdzina par summu, kas nepārsniedz 30% no visām komandējuma dienām noteiktās dienas naudas kopsummas. Vai manā gadījumā darba devējam jāatlīdzina ceļa izdevumi 30% apmērā no faktiski izmaksātās dienas naudas summas, t. i., no 90 eiro, vai arī no MK noteikumu Nr. 969 1. pielikumā noteiktās dienas naudas normas, proti, no 180 eiro (trīs dienas x 60)? Vai ir gadījumi, kad darba devējs (budžeta iestāde) var atlīdzināt braukšanas izdevumus (par sabiedrisko transportu ārzemēs) pilnā apmērā, t. sk. izdevumus virs normas? Vai ceļa izdevumi virs normas ir apliekami ar IIN un VSAOI, ja darba devējs atlīdzinās izdevumus pilnā apmērā? Paldies! 

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 8. punktā uzskaitīti izdevumi, kurus darba devējam ir pienākums atlīdzināt darbiniekam par komandējuma laiku, t. sk. dienas naudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem), un ceļa (transporta) izdevumus (ja ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti). 

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 8.9. apakšpunktu braukšanas izdevumus attiecīgās valsts sabiedriskajā transportā (arī taksometros) atlīdzina par summu, kas nepārsniedz 30% no visām komandējuma dienām noteiktās dienas naudas kopsummas (ja ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti). Atsevišķos gadījumos, ja par vietējā sabiedriskā transporta izdevumiem darbinieks nevar uzrādīt attaisnojuma dokumentus (biļete ir palikusi kontroles aparātā), izdevumus var atlīdzināt ar institūcijas vadītāja rakstveida atļauju. 

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 24. punktam, ja darbinieks bijis komandējumā ārvalstīs, sākot ar dienu, kad tika šķērsota Latvijas Republikas valsts robeža, dodoties komandējumā, un beidzot ar dienu, kad tika šķērsota Latvijas Republikas valsts robeža, atgriežoties no komandējuma, darbiniekam atlīdzina izdevumus saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 1. pielikumā minētajām normām tās valsts valūtā, uz kuru darbinieks nosūtīts, vai citā konvertējamā valūtā atbilstoši grāmatvedībā izmantotajam ārvalstu valūtas kursam, vai eiro. 

Savukārt, kā noteikts MK noteikumu Nr. 969 13. punktā, ja darbiniekam tiek nodrošināta bezmaksas uzturēšanās viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana vismaz trīs reizes dienā (tai skaitā no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem) – vai ja bezmaksas uzturēšanās tiek nodrošināta saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvo aktu regulējumu, tad ar institūcijas vadītāja atļauju par katru komandējuma vai darba brauciena dienu darbiniekam izmaksā līdz 30% no komandējuma (darba brauciena) dienas naudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas. 

No sniegtā apstākļu apraksta nav secināms tiesiskais pamatojums dienas naudu par komandējumu ārvalstīs izmaksāt 50% apmērā no komandējuma dienas naudas normas, bet Valsts darba inspekcijas ieskatā MK noteikumu Nr. 969 8.9. apakšpunktā minētie 30% attiecināmi uz visām komandējuma dienām noteikto dienas naudas kopsummu (MK noteikumu Nr. 969 1. pielikumā minēto normu kopsummu), nevis uz izmaksājamo dienas naudas kopsummu (gadījumi, kad pastāv pamatojums dienas naudu neizmaksāt pilnā apmērā). 

Īpaši noteikumi budžeta iestādes darbinieku komandējumiem noteikti MK noteikumu Nr. 969 10. punktā, t. i., budžeta iestādes darbinieku komandējumiem paredzētā dienas nauda (kompensācija par papildu izdevumiem) un izdevumi par viesnīcu (naktsmītni) nedrīkst pārsniegt MK noteikumu Nr. 969 III un V nodaļā un 1. pielikumā noteiktās komandējuma izdevumu samaksas normas, izņemot gadījumu, ja komandējuma izdevumi netiek atlīdzināti no budžeta iestādei piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem un citiem budžeta iestādes līdzekļiem. Pamatojoties uz darbinieka iesniegumu par neparedzētiem apstākļiem komandējuma laikā, ar institūcijas vadītāja atļauju viņam var atlīdzināt faktiskos izdevumus (piemēram, izdevumus par viesnīcu, transporta papildu izdevumus).  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas