E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31675
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādniekam ir pienākums komunicēt ar tiesu izpildītāju

J
jautā:
04. februārī, 2024
Eduards

Saņēmu vēstuli no zvērinātas tiesu izpildītājas, ka viņas lietvedībā atrodas Valsts ieņēmumu dienesta izdotais lēmums administratīvā pārkāpuma lietā par naudas soda piedziņu no manis par labu valstij.
Piedzenamās summas apmērs ir aptuveni 1000 eiro. Visi mani ienākumi ir tikai otrās grupas invaliditātes pensija (239 eiro mēnesī). Vai es varu kaut ko izdarīt, lai tiesu izpildītājs, piemērojot piespiedu izpildes kārtību, nenoņemtu pensiju, naudas līdzekļus, kas katru mēnesi tiek ieskaitīti kontā un ir mazāk nekā puse no 2024. gadā noteiktās minimālās algas (700 eiro)? Ja tiesu izpildītājs var noņemt manu pensiju, kurš likums to regulē? Kā rīkoties, lai tiesu izpildītājs mani nemaldinātu? Vai es no tiesu izpildītāja varu saņemt rakstisku garantiju, ka man netiks noņemti pēdējie minimālie līdzekļi, kas nepieciešami izdzīvošanai?

A
atbild:
15. februārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākumos ietilpst tiesas nolēmumu izpilde. Tātad, ja ir attiecīgais nolēmums, tad kreditors (jūsu gadījumā – VID) vēršas pie tiesu izpildītāja ar lūgumu piedzīt parādu.

Ja esat saņēmis tiesu izpildītāja paziņojumu ar aicinājumu samaksāt parādu, tad jums būtu jāsazinās ar tiesu izpildītāju (e-pastā, telefoniski, klātienē) un viņš jāinformē par savu situāciju. Proti, tiesu izpildītāja rīcībā nav informācijas par jūsu ienākumiem, invaliditātes statusu un bankas konta saturu.

Lai jūsu bankas kontam netiktu uzlikts lietošanas liegums un invaliditātes pensija netiktu ieturēta, jums nekavējoties jāsazinās ar tiesu izpildītāju.

Šobrīd spēkā esošais Civilprocesa likuma regulējums noteic, ka no jūsu ienākumiem nevar veikt ieturējumus.

Kaut arī esat persona ar īpašām vajadzībām un jūsu ienākumi nesasniedz valstī 2024. gadā noteikto minimālās algas apmēru, jums ir iespēja parādsaistības segt kaut minimāli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas