E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34111
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā tiek veikta piedziņa, ja ir vairāki parādi pie dažādiem kreditoriem

J
jautā:
04. oktobrī, 2024
Rita

Labdien! Man ir daudz kredītu, kuru summas ir pieaugušas un kurus nespēju atmaksāt. Kā šādā gadījumā tiek ieturēti parādi no algas?  

A
atbild:
Šodien
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parādsaistību piedziņa tiek uzsākta tikai tad, kad kreditors ir vērsies tiesā, ir izsniegts tiesas spriedums un kreditors ir vērsies pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai tas uzsāk parāda piespiedu piedziņu. Ja kreditori ir vairāki, tie var vērsties pie dažādiem tiesu izpildītājiem. Par savām izpildu lietām var uzzināt, reģistrējoties elektronisko izsoļu vietnē https://izsoles.ta.gov.lv/citi-pakalpojumi, sadaļā “Citi pakalpojumi” > “Manas izpildu lietas”. Pakalpojums nodrošina informāciju par izpildu lietām. Vienlaikus jānorāda, ka informācija par jaunuzsāktajām izpildu lietām vietnē var būt nepilnīga. 

To, vai jūsu lieta ir skatīta tiesā, ir iespējams noskaidrot, autorizējoties portālā elieta.lv ar e-parakstu vai portālā manastiesas.lv, kur ir iespēja autorizēties arī ar internetbanka starpniecību.   

Ja runa ir par ieturējumiem no darba samaksas, tad darba devējam tiek nosūtīts rīkojums/rīkojumi par ieturējuma veikšanu, norādot piedziņas kārtu (kredītu gadījumā – 4. kārta) un kopējo ieturējuma summu. Parasti darbavietā grāmatvedis darbinieku informē, ka ir saņemts tiesu izpildītāja rīkojums, nosauc kopējo parāda summu un izskaidro ieturējuma apmēru.  

No šī gada 1. oktobra ir spēkā jauna ieturējumu kārtība, un par to ieteicams izlasīt LV portāla skaidrojumos. Darba devējs, ja ir vairāki parādi, ieturēs 40% no starpības, kas veidojas starp parādniekam saglabājamo summu: pusi no minimālās algas un viņa darba samaksu neto (pēc nodokļu nomaksas). Ieturējuma summa tiks proporcionāli sadalīta starp rīkojumiem un pārskaitīta konkrētiem tiesu izpildītājiem uz kontiem Valsts kasē. 

Jāņem vērā, ka ieturējumi var tikt veikti ne vien no darba samaksas, bet arī no noguldījumiem kredītiestādē (apķīlāts bankas konts). 

Tādēļ ikvienam parādniekam iesakām regulāri kontaktēties ar tiesu izpildītājiem un informēt viņus par savu situāciju, ienākumiem bankas kontā, saņemtajiem valsts pabalstiem utt.  

Ja parādsaistību summa pārsniedz piecus tūkstošus eiro, tad, iespējams, ir jāapsver fiziskas personas maksātnespējas procesa uzsākšana. Vairāk informācijas par to lasiet šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 104 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas