E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17107
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Kā pārbauda, vai persona izsludināta meklēšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2019
Olegs

Vai aviolīniju, autobusu un prāmju līniju pasažieru saraksti reisos uz Latviju no citām Šengenas valstīm un atpakaļ tiek automātiski pārbaudīti attiecībā uz policijas meklējamām personām un personām, par kurām tika pieņemti Eiropas apcietinājuma lēmumi? Vai šī pārbaude notiek arī tad, kad persona (ārzemnieks vai Latvijas iedzīvotājs) vērsās klātienē pie PMLP vai Latvijas vēstniecības ārzemēs personu apliecinošu dokumentu saņemšanai? Vai PMLP vai Latvijas vēstniecības darbinieki izsauc policiju, ja persona ir meklējama?

A
atbild:
12. jūnijā, 2019
Linda Balode
LV portāls
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ilze Jurēvica, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece
Valsts policija
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) norāda, ka rīcība šādos gadījumos ir noteikta PMLP iekšējos noteikumos, kas ir domāti dienesta vajadzībām, tāpēc nevar sniegt plašāku komentāru.

“Ja persona tiek izsludināta meklēšanā, tā tiek meklēta atbilstoši likumā noteiktai kārtībai, tostarp atbilstoši konkrētai meklēšanas taktikai un metodikai,” skaidro Valsts policija (VP). VP atturas no uzdotā jautājuma detalizētākas komentēšanas, lai neatklātu policijas metodiku šādos gadījumos.

Kriminālprocesa likuma (KPL) 265. panta trešajā daļā norādīts: “Ja ir acīmredzama personas saistība ar izdarītu noziedzīgu nodarījumu, par kuru var piemērot brīvības atņemšanas sodu, un šī persona atrodas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vietā vai bēg no tās vai ja izsludināta personas meklēšana par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, to var aizturēt jebkurš un nekavējoties nodot tuvākajam policijas darbiniekam.”

Arī likuma “Par policiju” 12. panta 13. punktā paredzēts, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības veikt to personu uzskaiti, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus un administratīvos pārkāpumus vai kuru meklēšana ir izsludināta, kā arī veikt uzskaiti par tiem priekšmetiem un faktiem, kuri nepieciešami policijas uzdevumu pildīšanai.

Tāpat varam norādīt, ka LV portālam kāds lasītājs ir jautājis, vai personai var rasties problēmas lidostā, atgriežoties no ārzemēm, ja persona nav izcietusi pirms gada piespriesto administratīvo arestu. Uz to VP iepriekš atbildējusi, ka attiecīgās valsts robežsardze sistēmā var redzēt, ka persona atrodas meklēšanā, līdz ar to tā var tikt aizturēta lidostā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas