E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18977
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Satiksme

Ja izvairās no tiesību ierobežošanas soda izciešanas Krimināllikuma izpratnē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2020
Māris

Sveiki! Kādas problēmas man būs par to, ka gada laikā otro reizi vadīju automašīnu bez tiesībām, kuras man nav bijušas, bet vēl par pirmo reizi, kurā mani sodīja ar probāciju, man bija jānostrādā stundas. Sanāk, ka probācijas laikā mani noķēra pirmo reizi, tad bija alkohols ap vienu promili, otro reizi noķēra bez tiesībām, bet nebiju alkohola reibumā. Kas man draud?

A
atbild:
11. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Jums jāsaprot, ka jau pēc pirmās reizes, kad vadījāt transportlīdzekli bez tiesībām un alkohola reibumā, Jums ir iestājusies kriminālatbildība. Tas ir daudz nopietnāk nekā administratīvā atbildība.

Proti, Krimināllikuma (KL) 262. panta pirmā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 1 gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

No uzdotā jautājuma var secināt, ka, izdarot pirmo noziedzīgo nodarījumu, esat samērā viegli ticis cauri: piemērots tikai piespiedu darbs.

KL 262. panta pirmajā daļā noteiktais noziedzīgais nodarījums ir mazāk smags noziegums, kas apdraud sabiedrisko drošību transportlīdzekļu kustības un ekspluatācijas sfērā [Krastiņš, U., Liholaja, V., Hamkova, D. Krimināllikuma komentāri: trešā daļa (XVIII–XXV nodaļa). Otrais papildinātais izdevums. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2019, 442. lpp.].

Ar šādu rīcību Jūs esat apdraudējis ne tikai savu, bet arī citu personu veselību un dzīvību. Jāteic, paveicies visiem, ka nav bijuši cietušie, jo pretējā gadījumā arī Jums sods būtu daudz bargāks.

Kā jau iepriekš tika minēts, ņemot vērā KL 63. panta pirmo un otro daļu un to, ka tikāt sodīts ar piespiedu darbu par braukšanu alkohola reibumā bez vadītāja apliecības, var secināt, ka esat kriminālsodīts. Tā kā norādāt, ka piespiedu darba laikā sēdāties pie stūres bez vadītāja apliecības, jādomā, ka sodāmība nav dzēsta.

KL 63. panta trešās daļas 4. punkts paredz, ka par nesodītām atzīstamas personas pēc viena gada, kad izcietušas īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt KL 63. panta ceturtā daļa noteic, ka sodāmības dzēšanas termiņu skaita no dienas, kad persona pilnībā izcietusi pamatsodu un papildsodu.

Proti, jāsecina, ka Jūs, visticamāk, atkārtoti sēdāties pie auto stūres bez vadītāja apliecības papildsoda (tiesību  ierobežošana) neizciestajā laikā.

KL 312. panta otrajā daļā par izvairīšanos no brīvības atņemšanas vai tiesību ierobežošanas soda izciešanas paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 1 gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Pēc faktiskajiem apstākļiem, par kuriem var izdarīt secinājumus no Jūsu uzdotā jautājuma, Jūsu rīcība, visticamāk, tiks interpretēta kā izvairīšanās no tiesību ierobežošanas soda, līdz ar to Jūs var saukt pie atbildības atbilstoši KL 312. panta otrajā daļā noteiktajam.

Norādām, ka atbilstoši Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta 2014. gada 14. februāra lēmumam lietā Nr. SKK – 22/2014 “transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana ir viens no tiesību ierobežošanas soda veidiem, un šo tiesību ierobežošanas soda veidu nedrīkst tulkot šauri”. KL, tāpat kā citos likumos, tiek lietoti termini ar dažādu abstrakcijas pakāpi. KL 262. panta otrās daļas izpratnē jēdziens “tiesības” nav transportlīdzekļa vadītāja apliecība, kuru personai fiziski var atņemt, bet gan vispārējas tiesības personai vadīt jebkuru KL 261. pantā paredzēto transportlīdzekli.

Par izvairīšanos no tiesas piespriestā vai prokurora priekšrakstu par sodu noteiktā soda izciešanas tiek uzskatīta arī transportlīdzekļa vadīšana pēc tam, kad transportlīdzekļa vadīšanas tiesības likumā noteiktā kārtībā uz laiku vai pavisam atņemtas [Krastiņš, U., Liholaja, V., Hamkova, D. Krimināllikuma komentāri: trešā daļa (XVIII–XXV nodaļa). Otrais papildinātais izdevums. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2019, 595. lpp.].

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas