E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31640
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā sadala ūdens patēriņa starpību

J
jautā:
02. februārī, 2024
Jevgenijs

Kā praksē piemērot 2021. gada 31. augusta Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 11.1., 11.2. un 11.3. pantu? Kā saprotu, uz 11.1., 11.2., 11.3. punktā minētajiem pārkāpējiem attiecas ūdens patēriņa norma vienam iedzīvotājam mēnesī. Godprātīgiem iedzīvotājiem patēriņš tiek aprēķināts pēc skaitītājiem. Tomēr, ja paliek ūdens patēriņa starpība, tad tā tiek sadalīta starp visiem – gan pārkāpējiem, gan godīgajiem. Vai es saprotu pareizi? Kā saprast 11.3. pantu? Kas mainās aprēķinos, sākot ar trešo mēnesi? “Vienlaikus, ja par kādu no šo noteikumu 11. punktā norādītajiem dzīvojamās mājas īpašniekiem ilgāk nekā divus mēnešus pēc kārtas veic piegādātā ūdens daudzuma aprēķināšanu saskaņā ar šo noteikumu 11.1. punktā minēto kārtību, tad, sākot ar trešo mēnesi, viņiem piemēro dzīvojamās mājas īpašnieku noteikto aprēķināšanas kārtību, ja tāda ir noteikta, ievērojot šo noteikumu 11.3. punktu.”

A
atbild:
19. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Siliniece, zvērināta advokāta palīdze

Ja iestājas kāds no Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 11. punkta apakšpunktiem, piemēram, dzīvokļa īpašniekam noteikts pienākums iesniegt skaitītāju rādījumus, bet noteiktā termiņā trīs mēnešus pēc kārtas tie nav iesniegti (11.1 punkts), ūdens patēriņa starpību vai tās daļu sadala starp dzīvojamās mājas īpašniekiem, uz kuriem attiecas kāds no 11. punkta gadījumiem. Tādējādi ūdens patēriņa starpību nedala uz visiem lietotājiem, bet uz 11. punktā nosauktajiem, piemērojot 11.1 punktā norādīto formulu.

Ja, piemērojot 11.1 punktā norādīto formulu, visa ūdens patēriņa starpība nesadalās, pārpalikumu sadala atbilstoši 11.2 punktā noteiktajam, t. i., atlikušo ūdens patēriņa starpību sadala uz visiem dzīvokļu īpašniekiem atbilstoši tam, kā vienojušies kopīpašnieki (10. punkts).

Vienlaikus, ja par kādu no minēto noteikumu 11. punktā norādītajiem dzīvojamās mājas īpašniekiem ilgāk nekā divus mēnešus pēc kārtas veic piegādātā ūdens daudzuma aprēķināšanu saskaņā ar šo noteikumu 11.1 punktā minēto kārtību, tad, sākot ar trešo mēnesi, viņiem piemēro dzīvojamās mājas īpašnieku noteikto aprēķināšanas kārtību, ja tāda ir noteikta, ievērojot šo noteikumu 11.3 punktu.

Dzīvokļu īpašnieki var vienoties par citu kārtību (atšķirīgu no 11.1 punktā noteiktās), kā aprēķināt dzīvokļa īpašumā patērēto ūdens daudzumu, ja nav iespējams izmantot dzīvokļa skaitītāju rādījumus. Tomēr minēto kārtību var pielietot, tikai sākot ar trešo mēnesi. Ja alternatīva kārtība nav noteikta, piemērojama 11.1 punktā norādītā formula.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas