E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33255
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Kādi maksājumi nav jāveic, ja dzīvokļa īpašnieks atrodas prombūtnē

J
jautā:
10. jūlijā, 2024
Aleksandrs

Labdien! Es esmu dzīvokļa īpašnieks, uz trīs mēnešiem dodos komandējumā, tāpēc vēlos precizēt, par kuriem komunālajiem/apsaimniekošanas pakalpojumiem (dzīvokļa/koplietošanas) es varu nemaksāt. Iepriekš par savu prombūtni paziņoju apsaimniekotājam. Paldies! 

A
atbild:
12. jūlijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Keterliņa, zvērināta advokāte

Ja dzīvojamo māju, kurā atrodas dzīvokļa īpašums, dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības un noslēguši pārvaldīšanas līgumu, tad konkrētajai situācijai piemērojams ir 2015. gada 15. septembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 3.2 punkts.

Tas paredz: “Ja dzīvojamās mājas īpašnieks plāno atrasties prombūtnē, kuras laikā dzīvokli, nedzīvojamo telpu vai mākslinieka darbnīcu neizmantos neviena persona un nevarēs nodrošināt savu vai pārvaldnieka, vai citas dzīvojamās mājas īpašnieku pilnvarotās personas pienākumu izpildi attiecībā uz ūdens patēriņa vai siltumenerģijas uzskaites kārtību, dzīvojamās mājas īpašnieks vismaz nedēļu iepriekš par prombūtnes laiku rakstiski informē personu, kura aprēķina maksājamo daļu, ja līgumā par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu (ja ir tiešie norēķini) vai pārvaldīšanas līgumā, vai dzīvojamās mājas īpašnieku lēmumā (ja ir netiešie norēķini) nav noteikta cita kārtība.” 

Tas nozīmē, ka dzīvokļa īpašnieka pienākums ir paziņot par prombūtni dzīvojamās mājas pārvaldniekam, vienlaikus paziņojot ūdens skaitītāja rādījumu, kas prombūtnes laikā būs nemainīgs. Līdz ar to pārvaldniekam būs tiesisks pamats neveikt aprēķinu par piegādātajiem ūdens pakalpojumiem dzīvojamajā mājā. Attiecībā uz pārējiem komunālajiem un pārvaldīšanas pakalpojumiem nekādu izmaiņu nebūs – jāveic norēķins pilnā apmērā. Pieļaujami izņēmumi tikai ar visu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišanu vai ja tas paredzēts pārvaldīšanas līgumā. 

Ja dzīvokļu īpašnieku kopība nav pārņēmusi pārvaldīšanas tiesības, tad analoģisks regulējums ir iekļauts 2008. gada 9. decembra noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa lietošanu” 28. punktā. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas