E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33421
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kur patlaban Rīgā suni var laist bez pavadas

J
jautā:
25. jūlijā, 2024
Lāsma

Labdien! Kur patlaban Rīgā suni var laist bez pavadas? Iepriekš nosacījumi bija atrunāti noteikumos Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā, bet tiesību akts nesen zaudēja spēku. Vienlaikus ir jaunie Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumi, kas paredz, ka pašvaldības nosaka saistošos noteikumus par to, kur var vest dzīvniekus bez pavadas publiskās vietās. Tā kā Rīgas pašvaldība vēl nav izdevusi jaunus saistošos noteikumus, vai jāpieņem, ka tikmēr suni nekur nevar laist bez pavadas? 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Rīgas dome
Mārtiņš Vilemsons, Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja p. i.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 411 “Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumi” 40.2. un 40.3. apakšpunkts nosaka, kā jārīkojas, ja suns atrodas ārpus īpašnieka teritorijas: 

  • to ved pie pavadas, izņemot suņu specializētajā pastaigu laukumā un pilsētu un ciemu publiskajās vietās, kurās tas ir atļauts saskaņā ar attiecīgās pašvaldības saistošajiem noteikumiem;
  • tas ir ievietots pārvietošanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī, ja attiecīgās pašvaldības administratīvā teritorija nav minēta kā vieta, kurā atļauts atrasties ar suni vai suni bez pavadas.

Attiecībā uz aizliegumu peldvietās ievest dzīvniekus paskaidrojams, ka Rīgā tas bija noteikts un atbildība paredzēta Rīgas domes 2007. gada 19. jūnija saistošo noteikumu Nr. 80 “Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” 6.1 1. apakšpunktā, kas 2024. gada 1. jūlijā zaudēja spēku. 

Patlaban spēkā esošs ir tikai aizliegums, kas attiecas uz dabas parku “Piejūra”, kuru nosaka Ministru kabineta 2021. gada 9. novembra noteikumu Nr. 740 “Dabas parka “Piejūra” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” 10.13. apakšpunkts. Dabas parka teritorijā aizliegts pieļaut suņu atrašanos brīvā dabā bez pavadas, izņemot medības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos gadījumus un kārtību. 

Ministru kabineta 2017. gada 28. novembra noteikumi Nr. 692 “Peldvietas izveidošanas, uzturēšanas un ūdens kvalitātes pārvaldības kārtība” nosaka vienīgi pienākumu izvietot informatīvās zīmes. 

Šobrīd publiskā vietā Rīgā, vedot pastaigā suni, neatkarīgi no diennakts laika, tam vienmēr jābūt pie pavadas, somā, konteinerā vai būrī. Bez pavadas suns var atrasties tikai un vienīgi suņu specializētajā pastaigu laukumā. 

Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas saistošie noteikumi Rīgas valstspilsētas pašvaldībā vēl ir izstrādes stadijā. Tajos  tiks detalizēti noteikts, kur un cikos ar suni var atrasties bez pavadas (līdzīgi kā tas bija iepriekš). 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas