E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31473
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai lēmumā par vecāku pabalstu iekļauta pabalsta nenododamā daļa

J
jautā:
11. janvārī, 2024
Annija

Labdien! Atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā (izvēlētais periods ir 19 mēneši). Vecāku pabalstu par bērnu sāka izmaksāt 08.05.23. Lēmumā parādās, ka pabalstu izmaksās līdz 20.06.24., bet vai šajā periodā ir iekļauta arī nenododamā daļa? Kad man būtu jāatgriežas darbā? Bērns piedzima 21.03.2023. Paldies!

A
atbild:
19. janvārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta pirmo daļu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Jāatceras, ka bērna kopšanas atvaļinājums un pabalsta saņemšanas ilgums ir divas dažādas lietas. Bērna kopšanas atvaļinājums nav saistīts ar vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu. No tā ir atkarīgs vecāku pabalsta izmaksājamais apmērs.

No jautājumā izklāstītā ir saprotams, ka vecāku pabalstu esat pieprasījusi no 08.05.2023. Ja arī bērna kopšanas atvaļinājumu darba devējam esat pieprasījusi no 08.05.2023. uz visu likumā noteikto periodu (pusotru gadu), tad darbā jāatgriežas būtu 08.11.2024.

Lēmumā par vecāku pabalsta piešķiršanu nav norādīts (iekļauts) vecāku pabalsta nenododamās daļas periods. Par vecāku pabalsta nenododamās daļas piešķiršanu tiek pieņemts atsevišķs lēmums.

Aicinām sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020, lai iegūtu detalizētāku informāciju par jums piešķirtajiem pabalstiem un nepieciešamajiem iesniegumiem pabalstu piešķiršanai, ja kāds no pabalstiem tomēr nav bijis pieprasīts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas