E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32616
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: E-vide

Iesniegumu apgādnieka zaudējuma pensijas izmaksas turpināšanai var parakstīt ar Latvijas drošo elektronisko parakstu

J
jautā:
10. maijā, 2024
Marta

Labdien! Vēlējos precizēt par e-parakstu bērniem. Man vajag pagarināt apgādnieka zaudējuma pensiju ārvalstīs dzīvojošajiem. Parasti vajag noformēt notariālu pilnvaru, ka bērni ir dzīvi, taču atradu likumu, kas paredz: ja iesniegums ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, tad notariāls apstiprinājums nav obligāts. Tādēļ iesniedzu iesniegumu VSAA, parakstītu ar trim drošiem elektroniskajiem parakstiem (manu un bērnu), bet viņi atsakās to pieņemt. No cik gadu vecuma personai skaitās derīgs e-paraksts? Kāpēc bērniem piedāvā noformēt e-parakstu, ja tas nav derīgs? Ja iespējams, lūdzu pievienot arī likumu, kas nosaka, no cik gadiem var lietot e-parakstu. Ļoti ceru uz atsaucību, jo jau piecus mēnešus nevaru atrisināt minēto problēmu. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Kristīne Vainovska, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 542 “Latvijas Republikā piešķirto valsts pensiju izmaksas kārtība personām pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs” 7.3. punktu persona, kurai pēc izbraukšanas uz ārvalstīm turpina pensijas izmaksu, katru gadu no 1. oktobra līdz 15. decembrim var iesniegt pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu, nosūtot to elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, uz VSAA oficiālo elektronisko adresi pasts@vsaa.gov.lv 

Personu apliecinošu dokumentu likuma 10. panta otrā daļa noteic, ka persona, kura sasniegusi 14 gadu vecumu, personu apliecinošu dokumentu saņem personiski. Personu apliecinošu dokumentu noteikumu 11. punkts paredz, ka personas apliecībā ir iestrādāts datu nesējs – mikroshēma, kura atbilst prasībām, kas tiesību aktos noteiktas drošiem elektroniskā paraksta radīšanas līdzekļiem, un kurā personai no 14 gadu vecuma ir iekļauti dati elektroniskā paraksta radīšanai un pārbaudei, kvalificēts elektroniskā paraksta sertifikāts, dati elektroniskās identitātes apliecināšanai un pārbaudei, kas nepieciešama personas apliecības turētāja kvalificētai paaugstinātas drošības elektroniskajai identifikācijai (turpmāk – elektroniskā identifikācija), elektroniskās identifikācijas sertifikāts un dati iekļautās informācijas aizsardzībai un automatizētai apstrādei (metadati). 

No iepriekš minētajām tiesību normām izriet, ka personām no 14 gadu vecuma eID kartē tiek iekļauti sertifikāti, kas nodrošina personai iespēju sevi identificēt elektroniskajā vidē un parakstīt dokumentus ar drošu elektronisko parakstu. Tas nozīmē, ka no 14 gadu vecuma bez maksas ir pieejama e-Identitātes apliecināšanas iespēja ar lietotni “eParaksts mobile” un eID karti.    

Līdz ar to iesniegumu pensijas izmaksas turpināšanai ar Latvijas drošo elektronisko parakstu var parakstīt gan apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējs, gan apgādājamais, ja viņam arī ir pieejams e-paraksts un viņš ir sasniedzis 14 gadu vecumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas