E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23235
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā izlikt personas, kuras patvarīgi aizņem telpas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2021
Māris

Ar jaunā Dzīvojamo telpu īres likuma pieņemšanu spēku zaudējis vecā likuma 44. pants par izlikšanu sakarā ar patvarīgi aizņemtām telpām. Kā risināt šādus strīdus šobrīd?

A
atbild:
17. maijā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Vecā likuma “Par dzīvojamo telpu īri“ 44. pants īsti neiederējās likumā, tāpēc šāda vai līdzīga norma nav iekļauta jaunajā Dzīvojamo telpu īres likumā. Ja kāds dzīvojamo telpu aizņem patvarīgi, tad jāceļ t. s. negatorā prasība.

Atbilstoši Civillikuma 927. panta noteikumiem “īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību”.

Tātad atbilstoši minētajai likuma normai īpašums ir absolūta tiesība, kas ir spēkā attiecībā pret visām trešajām personām un piešķir īpašniekam visplašāko rīcības iespēju pār lietu, tai skaitā tiesību aizliegt jebkurai citai personai ietekmēt viņa lietu.

Iepriekš minētais princips ietverts Civillikuma 1039. pantā, kurš noteic, ka “īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut gan viņam pašam no tam nerastos nekāds zaudējums”.

Citētā likuma norma piešķir īpašniekam tiesību izlietot negatoro prasību, kuras mērķis ir novērst pastāvošu īpašuma aizskārumu, kad kāds nekustamo īpašumu lieto bez jebkāda tiesiska pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas