E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32731
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecāku pabalsta pamatdaļas un nenododamās daļas izmantošana

J
jautā:
21. maijā, 2024
Irina

Bērns dzimis 06.04.2023. Līdz kuram datumam var saņemt vecāku pabalstu, ja vēlos izmantot gan 15 mēnešus, gan 2 mēnešus (nenododamo daļu) kopā? 

A
atbild:
30. maijā, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Izvēloties kopējo vecāku pabalsta saņemšanas periodu 19 mēnešus, no tiem 15 mēnešus var izmantot no bērna piedzimšanas dienas līdz dienai, kad bērns sasniedz pusotra gada vecumu, savukārt nenododamo daļu, kas pienākas divus kalendāra mēnešus katram vecākam, var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam.  

Ja bērna dzimšanas datums ir 06.04.2023., tad vecāku pabalsta (pamatdaļas) 15 mēnešu periods tiek noteikts no 06.04.2023. līdz 05.07.2024. Šajā periodā ietilpst arī maternitātes pabalsta izmaksas periods, ja saistībā ar bērna piedzimšanu tāds ir piešķirts.  

Vecāku pabalstu nepiešķir par bērnu, sakarā ar kura piedzimšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts par to pašu laikposmu. Proti, vienlaikus nevar saņemt maternitātes pabalstu un vecāku pabalsta pamatdaļu. Pabalsta pamatdaļu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma.  

Ja vecāks izvēlas pabalsta nenododamo daļu (divus kalendāros mēnešus) saņemt uzreiz pēc vecāku pabalsta pamatdaļas saņemšanas, tad nenododamās daļas izmaksas periods minētajā gadījumā tiek noteikts no 06.07.2024. līdz 05.09.2024.  

Informācija par attiecīgā pabalsta izmaksas periodu tiek norādīta VSAA lēmumā par pabalsta piešķiršanu. Iesniedzot VSAA iesniegumu pabalsta piešķiršanai, iespējams norādīt vēlamo lēmuma saņemšanas veidu: portālā latvija.gov.lv vai klātienē VSAA nodaļā. VSAA lēmumi portālā latvija.gov.lv apskatāmi e-pakalpojuma “VSAA informācija un pakalpojumi” sadaļā “Pieteiktie pakalpojumi” deviņus mēnešus pēc lēmuma ievietošanas. Ja lēmumu neesat saglabājuši vai izdrukājuši, tad to var jebkurā laikā saņemt, ierodoties klātienē jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā.  

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, tad iesakām sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas