E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32856
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vecāku pabalsta pamatdaļas un nenododamās daļas izmantošana

J
jautā:
04. jūnijā, 2024
Zane

Labdien! Vai BKA nenododamo daļu var izņemt jebkurā laikā, piemēram, uzreiz pēc dzemdībām (pēc otrā maternitātes pabalsta izmaksas), vai arī var tikai uz beigām? Paldies jau iepriekš! 

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesības saņemt vecāku pabalsta nenododamo daļu ir personai, kura pabalsta piešķiršanas dienā ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Tiesības uz vecāku pabalsta nenododamo daļu, diviem kalendāra mēnešiem, ir katram no vecākiem, un to var izvēlēties saņemt līdz dienai, kad bērns sasniedz 8 gadu vecumu.  

Vecāku pabalsta nenododamo daļu nepiešķir par bērnu, sakarā ar kura piedzimšanu pieprasītājam vienlaikus ir piešķirts maternitātes pabalsts par to pašu laikposmu vai vecāku pabalsta pamatdaļa.  

Pirms nenododamās daļas saņemšanas vecākiem vispirms ir jāizvēlas kopējais vecāku pabalsta saņemšanas periods, lai varētu noteikt nenododamās daļas apmēru.  

Tā kā vecāku pabalsta nenododamā daļa ir vecāku pabalsta sastāvdaļa (tas ir viens pabalsts), tad, izvēloties kopējo periodu vecāku pabalsta saņemšanai, tiek noteikts pabalsta apmērs gan vecāku pabalsta pamatdaļai, gan vecāku pabalsta nenododamajai daļai.  

Tas nozīmē, ka pirms nenododamās daļas pieprasīšanas vai vienlaikus ar nenododamās daļas pieprasīšanu jāiesniedz iesniegums vecāku pabalsta pamatdaļas piešķiršanai ar izvēlētu kopējo vecāku pabalsta saņemšanas periodu, lai noteiktu nenododamās daļas apmēru.  

Vecāku pabalsta nenododamo daļu var pieprasīt:  

  • jebkurā periodā pēc vecāku pabalsta pamatdaļas saņemšanas līdz bērna astoņu gadu vecumam; 
  • laikā, kad otrs vecāks saņem maternitātes pabalstu, vecāku pabalsta pamatdaļu vai vecāku pabalsta nenododamo daļu. 

Vecāku pabalsta nenododamo daļu nevar saņemt persona, kura nav darba ņēmējs un līdz ar to nevar atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā vai nav pašnodarbināta persona, kas negūst ienākumus nenododamās daļas saņemšanas laikā. Ja darba tiesiskās attiecības ir/tiek pārtrauktas, tas nozīmē, ka turpmākajā periodā nav iespējams atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā.  

Ja iesniegumā sākotnēji vienlaikus tiek lūgts piešķirt vecāku pabalsta pamatdaļu un nenododamo daļu divus kalendāros mēnešus uzreiz pēc pamatdaļas saņemšanas, tad gadījumā, ja apstākļi ir mainījušies un periodā, par kuru piešķirta vecāku pabalsta nenododamā daļa, persona neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā (atsāk strādāt vai arī vairs nav darba attiecībās) vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalsta nenododamā daļa netiek izmaksāta.  

Tā kā nenododamo daļu var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam, tad to varēs pieprasīt vēlāk, kad atkal pastāvēs darba attiecības un darba devējs būs piešķīris bērna kopšanas atvaļinājumu (ja tas jau sākotnēji nebūs pilnībā izmantots). Lai saņemtu vecāku pabalsta nenododamo daļu citā periodā, būs jāiesniedz jauns iesniegums.  

Ja nepieciešams iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas