E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33097
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā rēķina bezdarbnieka pabalstu, ja pirms tam bijusi arī darbnespējas lapa

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
Arnita

Labdien! Kā bezdarbnieka pabalstu ietekmē atrašanās uz darbnespējas lapas? Sanāk, ka skatās pēdējos 12 mēnešus (izņemot pēdējos divus un lielāko/zemāko ienākumu mēnesi) un pēdējo 12 mēnešu laikā četrus no tiem esmu bijusi uz darbnespējas lapas. Paldies!

A
atbild:
26. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Bezdarbnieka pabalstu rēķina no vidējās iemaksu algas 12 mēnešu periodā, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Aprēķinā neiekļauj tos divus mēnešus, kuros bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga.  

Saņemot darba devēja slimības naudu (par darbnespējas lapas A dienām), darbinieks kā darba ņēmējs ir sociāli apdrošināts visiem apdrošināšanas gadījumiem, tai skaitā bezdarbam. No slimības naudas (tāpat kā no algas) tiek aprēķinātas sociālās iemaksas. 

No slimības pabalsta (izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra par darbnespējas lapas B periodu) iemaksas bezdarbam veic valsts. Iemaksu objekts, no kura veic obligātās iemaksas, ir slimības pabalsta apmērs. 

Līdz ar to slimības pabalsta saņemšanas periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, kā arī slimības pabalsta summas ņem vērā, aprēķinot vidējo iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai. 

Bezdarbnieka pabalsta apmēru iespējams prognozēt portālā Latvija.gov.lv, izmantojot VSAA bezdarbnieka pabalsta kalkulatoru. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas