E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32576
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Darba likums paredz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu

J
jautā:
07. maijā, 2024
Ilga

Labdien! Vēlētos lūgt palīdzību šādos aprēķinos:  

  • Ja bērns dzimis 17.07.2023. un esmu bērna kopšanas atvaļinājumā 13 mēnešus, kad man jāatgriežas darbā? Vai es varu izmantot arī sešus mēnešus neapmaksātu bērnu kopšanas atvaļinājumu?
  • Ja mana minimālā alga 2023. gadā bija 600 eiro bruto, cik nodokļos samaksāja mans darba devējs? Cik es izmaksāju darba devējam?
  • Ja pārdodu nekustamo īpašumu, kas manā īpašumā uz mantojuma pamata ir no 2019. gada, un pārdošanas summa ir 11 000 eiro, kāds būs ienākuma nodoklis, kas maksājams VID, un kādos termiņos tas jāveic? Vai jāsniedz atsevišķa deklarācija? Jau iepriekš pateicos par sniegtajām atbildēm!
A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

1. Pēc maternitātes atvaļinājuma (kad beigusies pēcdzemdību darbnespējas lapa B un attiecīgi maternitātes pabalsta otrās daļas izmaksa), darba vietā var doties pusotru gadu (18 mēnešu) ilgā bērna kopšanas atvaļinājumā. 

Bērna kopšanas atvaļinājumam, ko piešķir darba devējs, nav jābūt 13 mēnešiem vien. 13 mēneši ir viens no diviem vecāku pabalsta periodiem, ko var izvēlēties vecāku pabalsta saņemšanai. Savukārt Darba likumā ir noteiktas tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, ko var izmantot no bērna dzimšanas līdz astoņu gadu vecumam. 

13 mēneši ir vecāku pabalsta periods no bērna dzimšanas, un tajā ietilpst: maternitātes pabalsta izmaksas periods (56 vai 70 dienas) + vecāku pabalsta pamatdaļas izmaksas periods + vecāku pabalsta nenododamās daļas (četri mēneši, no kuriem bērna mammai pienākas divi mēneši, bet otri divi mēneši ir jāizmanto bērna tēvam). 

Ja jūs esat vecāku pabalsta saņēmēja, atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā, izmantojat tiesības uz pabalsta pamatdaļu un esat pieprasījusi secīgi arī nenododamo daļu, tad kopumā tie ir 11 mēneši (maternitātes pabalsta laiks + vecāku pabalsta pamatdaļa + divi mēneši nenododamā daļa). Vecāku pabalstu saņemsiet līdz 16. jūnijam. Pēc tam turpināsies darba vietā piešķirtais, neapmaksātais bērna kopšanas atvaļinājums. Tajā nebūs darba ienākumu un vecāku pabalsta. 

Līdz kuram datumam, pamatojoties uz iesniegumu darba devējam, jums ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums, jāprecizē darba vietā. Ja darba devējam esat pieprasījusi bērna kopšanas atvaļinājumu uz laika periodu, kas ir īsāks par pusotru gadu, jāiesniedz jauns iesniegums, norādot, ka vēlaties izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu pusotru gadu. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmumā par vecāku pabalsta piešķiršanu jābūt norādītam periodam, līdz kuram pabalsts ir piešķirts. Ja nezināt, kad beigsies vecāku pabalsta izmaksa, jāsazinās ar VSAA, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020. 

2. Darba devējs no bruto algas par darbinieku veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (23,59%) – 141,54 eiro. No jūsu 600 eiro bruto algas ieturētas un valsts budžetā pārskaitītas iemaksas (10,50%) – 63 eiro, IIN (20%) – 15,09 eiro. 

3. Pārdodot nekustamo īpašumu, var būt jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, kas ir 20%. Ar nodokli apliek starpību, kāda veidojas starp pārdošanas cenu un iegādes vērtību (mantojuma masā norādīto vērtību). Tātad no 11 000 eiro jāatņem iegādes vērtība. 

Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz “Pārskata perioda deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma” – deklarācija (DK). Ja ienākums ir mazāks par 1000 eiro, deklarācija jāiesniedz un nodoklis jāsamaksā nākamā gada janvārī; ja ienākums ir lielāks par 1000 eiro, deklarācija jāiesniedz un nodoklis jāsamaksā nākamajā mēnesī pēc tā ceturkšņa, kurā gūts ienākums. 

Ja ir plānots pārdot nekustamo īpašumu, pirms darījuma ieteicams konsultēties VID. Nodoklis nav mazs, un iegādes vērtības noteikšanā, tai skaitā mantotam īpašumam, ir dažādas nianses. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas