E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33247
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Pensijai nodokli piemēro atbilstoši starpvalstu līgumā noteiktajai kārtībai

J
jautā:
09. jūlijā, 2024
Eva

Labdien! Vēlētos uzzināt, kā tiek ietekmēta vecuma pensija, ja pensionārs ir izlēmis pārcelties uz pastāvīgu dzīvi citā Eiropas Savienības valstī. Vai vecuma pensija tiek samazināta, vai tā tiek aplikta ar augstākiem nodokļiem? Vai ir vēl kādi blakus faktori, kas jāņem vērā, pieņemot lēmumu par pārcelšanos uz citu ES valsti? Konkrētajā gadījumā pensionāram jau ir veikts vecuma pensijas aprēķins (darba stāžs ir 40+ gadu), pensionārs saņem Latvijas vecuma pensiju un pašlaik dzīvo Latvijas Republikā. Paldies par atbildi!

A
atbild:
24. jūlijā, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja Latvijas pensijas saņēmējs pārceļas uz dzīvi citā Eiropas Savienības dalībvalstī, piešķirtās Latvijas pensijas apmērs nemainās. 

Pensijas saņēmējam par dzīvesvietas maiņu ir jāinformē VSAA, iesniedzot iesniegumu “Iesniegums par izbraukšanu uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs”. 

Lai turpinātu pensijas izmaksu, tās saņēmējam katru gadu periodā no 1. oktobra līdz 15. decembrim jāiesniedz VSAA pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu “Iesniegums pakalpojuma izmaksas turpināšanai dzīvojošam ārvalstīs”, nosūtot to pa pastu vai iesniedzot ar pilnvarotās personas starpniecību un pieprasījumam pievienojot ne agrāk kā mēnesi pirms nosūtīšanas vai iesniegšanas dienas izsniegtu notariālu apliecinājumu, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs. Ja pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu uz VSAA e-adresi nosūta elektroniski, parakstītu ar Latvijas drošu elektronisko parakstu, tad notariāls apliecinājums, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs, nav jāpievieno. Tāpat pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu var iesniegt personīgi, ierodoties VSAA klientu apkalpošanas centrā un uzrādot personu apliecinošu dokumentu. 

VSAA atbilstoši savai kompetencei paskaidro, ka Latvijas Republika ir noslēgusi Starpvalstu konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (turpmāk  starpvalstu līgumi) attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieturēšanu no pensijām, kuras izmaksā citu valstu rezidentiem. Starpvalstu līgumos paredzēto nodokļu atvieglojumu piemērošanas kārtību nosaka 2001. gada 30. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 178 “Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi”.

Daļā starpvalstu līgumu paredzēts, ka pensija apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli pensijas saņēmēja rezidences valstī. Tomēr citos starpvalstu līgumos noteikts, ka pensija apliekama ar ienākuma nodokli valstī, kura pensiju piešķīrusi saskaņā ar valsts sociālās nodrošināšanas normatīvajiem aktiem un tās izmaksu veic otras līgumslēdzējas valsts rezidentam.  

Detalizētākas informācijas iegūšanai par nodokļu konvencijās paredzētajiem atvieglojumiem un to piemērošanu iesakām vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas