E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30014
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pašvaldība trūcīgam cilvēkam drīkst izīrēt dzīvokli, kurā nav elektrības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2023
Baiba

Cilvēks kā trūcīga persona 30. jūnijā saņēma no pašvaldības iespēju uz gadu Jēkabpilī īrēt dzīvokli. Cilvēks pašreiz ir darba meklējumos pēc pārciesta insulta. Vienīgie ienākumi ir GMI pabalsts 109 eiro apmērā. Dzīvoklī 610 dienu ir bijusi atslēgta elektrība, jo tajā neviens nedzīvoja. Lai dzīvoklī pieslēgtu elektrību, AS “Sadales tīkls” no cilvēka pieprasa samaksāt pieslēguma maksu un elektrības jaudas uzturēšanas maksu dzīvoklī. Kopā tie ir 210 eiro. Kā rīkoties cilvēkam, kurš saņem tikai GMI pabalstu 109 eiro apmērā un kuram nav 210 eiro, lai dzīvoklī pieslēgtu elektrību? Sociālais dienests šajā situācijā atsakās palīdzēt.

A
atbild:
31. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pašvaldība jums kā trūcīgai personai ir piešķīrusi īres tiesības uz dzīvojamo telpu likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktajā kārtībā, tad šajā likumā (16. pantā) ir arī noteikumi, kādiem jāatbilst izīrējamai dzīvojamai telpai:

  • Dzīvojamai telpai, kas tiek izīrēta šajā likumā noteiktajā kārtībā, jābūt dzīvošanai derīgai.
  • Ar personas rakstveida piekrišanu tai var izīrēt atsevišķu izolētu dzīvojamo telpu kopējā dzīvoklī vai viendzīvokļa mājā.
  • Dzīvošanai derīga dzīvojamā telpa ir apgaismojama, apkurināma telpa, kas piemērota cilvēka ilglaicīgam patvērumam un sadzīves priekšmetu izvietošanai, kā arī atrodas dzīvojamā mājā, kura atbilst Būvniecības likuma 9. panta 1., 2. un 4. punktā noteiktajām prasībām.

Jums sociālajam dienestam ir jāiesniedz iesniegums rakstveidā, izklāstot situāciju un lūdzot nodrošināt pašvaldības izīrētajā dzīvoklī elektrības pieslēgumu. Sociālajam dienestam uz šādu iesniegumu atbilde arī jāsniedz rakstveidā, tostarp pamatojot iemeslus atteikumam, ja tāds būs.

No 1. jūlija GMI pabalsts iedzīvotājam, kuram nav nekādu ienākumu, ir 125 eiro. Tas, protams, neatrisina finansiālās problēmas, ja uzreiz nepieciešama liela naudas summa. Varat jautāt sociālajam darbiniekam, vai pašreizējā situācijā jūs varētu saņemt vēl kādu materiālo palīdzību.

Vienlaikus jāatgādina: ja jums ir piešķirts trūcīgas personas statuss, jāpilda Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktie līdzdarbības pienākumi, tai skaitā reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā un meklēt darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 299 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas