E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33921
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai apgādniekam jāmaksā par tuvinieka uzturēšanos pansionātā, jānoskaidro pašvaldībā

J
jautā:
15. septembrī, 2024
Ilze

Labdien! Tēvam pēc insulta ir noteikta 1. grupas invaliditāte, un viņu nepieciešams ievietot pansionātā. Man ir pirms diviem gadiem noslēgts uzturlīgums ar mammu. Vai pašvaldība, vērtējot manus ienākumus (esmu viena ar nepilngadīgu bērnu), var neņemt vērā noslēgto uzturlīgumu?

A
atbild:
26. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par uzturēšanos ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā (pansionātā) cilvēkam ir jāmaksā  85% no savas pensijas (ieskaitot piemaksu), pabalstiem vai citiem ienākumiem. Pēc samaksas par minēto pakalpojumu klienta rīcībā jāpaliek ne mazāk kā 15% no viņam izmaksātajiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksājumiem. To nosaka un regulē Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums. 

Ja klientam nav noteikts trūcīgas personas statuss vai ja viņa ienākumi un uzkrājumi nav pietiekami, lai samaksātu pilnu pakalpojuma cenu, tad par pakalpojumu jāmaksā viņa apgādniekam. 

Apgādnieks ir atbrīvojams no samaksas par sociālo pakalpojumu, ja viņam noteikts trūcīgas personas statuss vai ir pierādīts, ka vecāks, kurš saņem aprūpes pakalpojumu sociālās aprūpes centrā, nav rūpējies par bērnu. Par pierādītu tiek uzskatīts tāds fakts, kas apstiprināts ar tiesas lēmumu. 

Līdzekļi, kas pēc pakalpojuma samaksas paliek apgādnieka ģimenes rīcībā, nedrīkst būt mazāki par summu, kura aprēķināta, reizinot valstī noteikto minimālo algu (šogad – 700 eiro) ar koeficientu. Par vienas personas ģimeni koeficients ir 1, par katru nākamo apgādnieka ģimenes locekli – 0,5. 

Tomēr pašvaldība atbilstoši savām finansiālajām iespējām var noteikt klientam citulabvēlīgāku – samaksas kārtību. Vairākas pašvaldības ir noteikušas klientam labvēlīgākus samaksas nosacījumus, tostarp pilnībā atbrīvojot apgādniekus no samaksas par sociālajiem pakalpojumiem. Dažas pašvaldības ir noteikušas lielāku naudas summu, kam jāpaliek apgādnieka rīcībā pēc sociālā pakalpojuma samaksas. 

Līdz ar to, ja persona vai apgādnieks nespēj samaksāt par pakalpojumu institūcijā, tad jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā ar lūgumu izvērtēt ienākumus un veikt līdzmaksājumu no pašvaldības budžeta. 

Ja pašvaldībā ir paredzēts apgādnieka līdzmaksājums un tāpēc tiek vērtēta apgādnieka materiālā situācija, iztikas līdzekļu deklarācijā ir uzskaitīti norādāmie ienākumi (Ministru kabineta noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”). Noteikumos kā ienākumi ir minēti uzturlīdzekļi, ko persona saņem. 

Tas, vai jums būs jāveic līdzmaksājums, kādā apmērā un kā to aprēķinās, jums jānoskaidro savas pašvaldības sociālajā dienestā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas