E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3802
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ekonomika

Mežziņa lēmumu var pārsūdzēt

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2014
vestra tali

Vai varat izskaidrot terminu "vesels augošs koks", "patvaļīga augošu koku ciršana un bojāšana" pēc Meža likuma 12.panta? Nevaru nevienā normatīvā aktā atrast tādu skaidrojumu. Situācija: izsniegts apliecinājums sanitārās izlases cirtes veikšanai, novākti vējā lauztie un aizlauztie koki, pamatā lapu koki, daži skujkoki, un arī tie koki, kuriem ir stipri izkropļoti aizlauzti vainagi un kroplīgi, izstīdzējuši augumi augsnē Kp, kas ir purvains pat sausuma periodā. Mežzinis uzskata, ka izdarīts pārkāpums, par ko piemērošot APK 67.pantu. Tāpēc nesaprotu - kas īsti ir termins "augošs koks, patvaļīgs, mežaudzes šķērslaukums nav samazināts" privātajā mežā?

A
atbild:
27. februārī, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Meža likumā vispārīgajā daļā ir uzskaitīti likumā lietotie termini, tostarp „meža bojājums – mežaudzes augtspējas daļējs vai pilnīgs zudums kaitēkļu, slimību, dzīvnieku, cilvēku, vēja, sniega, uguns un tamlīdzīgu faktoru iedarbības dēļ”, ko var attiecināt arī uz atsevišķu koku. Tāpat ir paskaidrots jēdziens „sanitārā cirte” – cirtes veids meža veselības stāvokļa uzlabošanai, cērtot meža slimību, kaitēkļu, dzīvnieku vai citādi bojātos, vēja gāztos un lauztos kokus vienlaidus vai izlases veidā.

 Valsts meža dienestā skaidro: MK noteikumu Nr.935 „Noteikumi par koku ciršanu mežā” VIII nodaļā „Sauso, vēja gāzto, slimību inficēto, kaitēkļu invadēto vai citādi bojāto koku ciršanas kārtība” ir noteikts, kas ir koka bojājums un noteikti kritēriji koku augtspējas noteikšanai. Noteikumu 38. un 39. punktā noteikts, kā cērt  bojātus un augtspēju zaudējušus kokus. Ja koka bojājums nekvalificējas kādam no minēto noteikumu VIII nodaļā uzskaitītajiem  kritērijiem var uzskatīt, ka  tas ir  „vesels augošs koks”.

Saskaņā ar Meža likuma 1.panta 41.punktu slimību, kaitēkļu, dzīvnieku vai citādi bojātus, vēja gāztus un lauztus koku cērt sanitārajā cirtē vienlaidus vai izlases veidā. Tas nozīmē, ka sanitārajā izlases cirtē nav atļauts nocirst veselus augošus kokus. Šie termini un noteikumi attiecas arī uz privātu mežu.

Ja uzskatāt, ka no amatpersonas puses ir pieņemts nepamatots lēmums, Jums ir tiesības apstrīdēt mežziņa lēmumu un to pārsūdzēt Valsts meža dienesta likuma 10.pantā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas