SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 8 minūtes

Sabiedriskajā apspriešanā: Jauni kritēriji, kādos gadījumos amatpersonām ir pieļaujams izmantot speciālos līgumreisus

FOTO: Ieva Čīka, LETA.

No 30. septembra līdz 13. oktobrim publiskajai apspriešanai nodots, kurš paredz pārtraukt un turpmāk nepieļaut tiesību normu neatbilstošu piemērošanu, organizējot gaisa transporta līgumreisu pakalpojumus Ministru prezidenta komandējumos. Noteikumu projektā noteikti kritēriji, kādos gadījumos amatpersonām ir pieļaujams izmantot speciālos līgumreisus, lai dotos komandējumā vai atgrieztos no tā, tostarp nosacījums, ka informācija par izmantotajiem speciālajiem lidojumiem iestādēm jāpublicē savā mājaslapā.

īsumā
  • Plānotās izmaiņas paredz noteikt kārtību, kādā Ministru kabineta (MK) locekļiem un viņus pavadošo delegāciju locekļiem tiek atlīdzināti ceļa izdevumi, t. sk. par biznesa klases pakalpojumiem un speciālu gaisa transporta līdzekļu izmantošanu.
  • Grozījumi paredz atteikties no papildu piemaksas pie dienas naudas visām amatpersonām.
  • Iecerēts noteikt, ka MK locekļiem un viņus pavadošajām personām būs tiesības izmantot speciālu gaisa transportlīdzekli, ja lidojuma sākuma vai galamērķa valstī ir izsludināta ārkārtas situācija vai izņēmuma stāvoklis, speciāla gaisa transportlīdzekļa izmantošana ir nepieciešama valsts drošības interesēs vai regulārie komercreisi nav pieejami 12 stundu laikā pirms attiecīgā pasākuma norises sākuma vai pēc tā noslēguma.
  • Institūcijām, kuras pasūtīs speciālos gaisa transporta līgumreisus, savā tīmekļvietnē būs jānodrošina detalizēta informācija par pakalpojuma izmantošanu, tostarp šādas izvēles pamatojums un izmaksas.
  • Sabiedrība aicināta sniegt savus priekšlikumus un komentārus par noteikumu projektu no 30. septembra līdz 13. oktobrim.

Lai ieviestu skaidrību speciālo reisu izmantošanas jomā un vienlaikus pildītu Ģenerālprokuratūras doto uzdevumu, Valsts kanceleja izstrādājusi noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 12. oktobra noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”” (turpmāk – noteikumu projekts), kas nodots sabiedriskajai apspriešanai no 30. septembra līdz 13. oktobrim.

Kā norādīts noteikumu projekta anotācijā, plānotās izmaiņas paredz noteikt kārtību, kādā Ministru kabineta (MK) locekļiem un viņus pavadošo delegāciju locekļiem tiek atlīdzināti ceļa izdevumi, t. sk. par biznesa klases pakalpojumiem un speciālu gaisa transporta līdzekļu izmantošanu, kā arī atteikties no papildu piemaksas pie dienas naudas.

Noteiks kritērijus, kad varēs izmantot speciālos gaisa transporta līgumreisus

Šobrīd MK noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” (turpmāk – MK noteikumi) Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, MK locekļiem un citām augstākajām valsts amatpersonām ļauj izmantot biznesa klases, t. sk. speciālo gaisa transporta līgumreisu, pakalpojumus, taču tajos nav noteikti skaidri kritēriji, kādos gadījumos minētos pakalpojumus ir tiesības izmantot, kā arī nav atrunāts, kādā veidā par šādu pakalpojumu izmantošanu tiek informēta sabiedrība.

“Tas var novest pie subjektīvas interpretācijas un nevienlīdzīgas prakses dažādās situācijās. Bez skaidriem kritērijiem pastāv risks, ka speciālie gaisa transporta līgumreisi var tikt izmantoti situācijās, kurās tas nav nepieciešams, kas savukārt var radīt nevajadzīgas izmaksas un sabiedrības uzticības zudumu.

Nepietiekama sabiedrības informēšana par speciālo gaisa transporta līgumreisu pakalpojumu izmantošanu var novest pie neefektīvas līgumreisu izmantošanas, kā arī necaurspīdīgas informācijas atspoguļošanas par lidojumu izvēli,” teikts noteikumu projekta anotācijā.

Noteikumu projekts paredz, ka turpmāk MK locekļiem un viņus pavadošajām personām būs tiesības izmantot speciālu gaisa transportlīdzekli šādos gadījumos:

  • ja lidojuma sākuma vai galamērķa valstī ir izsludināta ārkārtas situācija vai izņēmuma stāvoklis (varēs izmantot, ja attiecīgajā valstī ir izsludināts īpašais tiesiskais režīms un tā dēļ nav iespējams izmanot regulāros komercreisus);
  • ja speciāla gaisa transportlīdzekļa izmantošana ir nepieciešama valsts drošības interesēs (varēs izmantot, ja nepieciešams novērst valsts iekšējo vai ārējo apdraudējumu, garantēt valsts aizsardzību, sabiedrības drošību un tās demokrātisku attīstību);
  • ja regulārie komercreisi nav pieejami 12 stundu laikā pirms attiecīgā pasākuma norises sākuma vai pēc tā noslēguma (varēs izmantot, ja, piemēram, attiecīgais pasākums noslēdzas plkst. 15.00, bet tuvākais pieejamais komercreiss ir plkst. 03.00).

Kā norādīts noteikumu projekta anotācijā, institūcijām, kuras pasūtīs speciālos gaisa transporta līgumreisus, savā tīmekļvietnē būs jānodrošina detalizēta informācija par pakalpojuma izmantošanu, tostarp šādas izvēles pamatojums un izmaksas.

“Šis risinājums palīdzēs nodrošināt, ka speciālie gaisa transporta līgumreisi tiek izmantoti tikai pamatotos gadījumos, kā arī samazinās nevajadzīgas izmaksas un uzlabos pārvaldību un caurspīdīgumu attiecībā uz MK locekļu ceļa izdevumiem.

Plānotās izmaiņas attieksies uz jebkuru speciālo gaisa transporta līgumreisu, tostarp lidojumiem uz Eiropas Savienības Padomes darba grupu sanāksmēm,” skaidrots anotācijā.

Paredz atcelt iespēju saņemt piemaksu pie komandējuma dienas naudas

Spēkā esošo MK noteikumu 31. punkts paredz papildu piemaksas pie dienas naudas dažādām amatpersonām, kuras dodas komandējumos uz ārvalstīm.

Atkarībā no amata, pienākumiem un komandējuma mērķa, šīs piemaksas var sasniegt līdz pat 30% no dienas naudas normas.

“Šāda kārtība ir ieviesta ar mērķi segt papildu izmaksas, kas var rasties, veicot diplomātiskus un reprezentatīvus uzdevumus ārvalstīs. Papildu piemaksu sistēma ir sarežģīta un rada nevienlīdzību starp dažādām amatpersonām, jo piemaksas tiek noteiktas atšķirīgos apmēros, bet ne vienmēr objektīvi atspoguļo faktisko izdevumu nepieciešamību.

Papildu piemaksu piešķiršana prasa papildu administratīvos resursus gan lēmumu pieņemšanā, gan uzraudzībā, radot slogu iestādēm un potenciāli palielinot kļūdu un interpretācijas iespējamību. Dažādu piemaksu veidi var radīt grūtības finanšu pārskatāmībā un plānošanā, jo ir grūti iepriekš paredzēt piemaksu izmaksu apmēru un nepieciešamību, kas var ietekmēt valsts budžeta efektivitāti.

Sabiedrībā var rasties negatīva uztvere par papildu piemaksām pie dienas naudas augsta līmeņa amatpersonām, jo tas var tikt uzskatīts par pārmērīgu privilēģiju, kas nav pamatota ar detalizētām komandējuma izmaksām,” skaidrots noteikumu projekta anotācijā.

Šīs problēmas risināšanai MK noteikumos paredzēts svītrot papildu piemaksu piešķiršanas iespēju pie dienas naudas visām amatpersonām.

Vienlaikus anotācijā norādīts, ka tā vietā plāno noteikt vienotu un skaidru dienas naudas normu, kas būtu pietiekama visu komandējuma izdevumu segšanai bez nepieciešamības pēc papildu piemaksām, kas nodrošinās vienlīdzību, mazinās administratīvo slogu un palielinās finanšu pārvaldības caurspīdību, kā arī uzlabos sabiedrības uzticību valsts pārvaldei.

UZZIŅAI

Sabiedrība aicināta sniegt savus priekšlikumus un komentārus par noteikumu projektu no 30. septembra līdz 13. oktobrim Vienotajā tiesību aktu projektu publiskajā portālā (TAP portālā).

Lai piedalītos publiskajā apspriešanā, jāatver TAP portāla sadaļa “Sabiedrības līdzdalība”.

Jāizvēlas un jāatver konkrētais tiesību akts (Noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 12. oktobra noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi””), augšējā labajā stūrī jānospiež poga “Pieteikties”, kā arī jānorāda, ka esat privātpersona.

Lai turpinātu, jāautentificējas sistēmā ar identifikācijas rīkiem, piemēram, internetbanku, eID, “eParaksts mobile”, “Smart-ID”.

Kā norādīts anotācijā, pēc sabiedriskās apspriešanas iesniegtie priekšlikumi tiks apkopoti un publicēti. Pēc sabiedrības līdzdalības posma noslēgšanās noteikumu projekts tiks nodots atzinumu sniegšanai (termiņš – 10 darba dienas) ministrijām un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Ģenerālprokuratūrai un Valsts kontrolei.

Ja būs nepieciešams, tiks organizētas papildu diskusijas, pirms noteikumu projekta virzīšanas izskatīšanai MK.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI