SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 8 minūtes

Šoziem riepām jābūt obligāti marķētām ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”

Stājas spēkā 01.10.2024.

FOTO: Fernando Barozza, ScanPix.

1. oktobrī stājas spēkā tiesību norma, kas paredz papildu prasību transportlīdzekļu ziemas riepu marķējumam. Turpmāk ziemas periodā, no 1. decembra līdz 1. martam, automobiļu, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, riteņiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos un marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”.

īsumā
  • Ziemas periodā, no 1. decembra līdz 1. martam, automobiļu, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, riteņiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos un marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”.
  • Riepas, kuras būs marķētas tikai ar apzīmējumu M+S (dubļi + sniegs), M.S. vai M&S, turpmāk atļauts lietot tikai vasaras periodā no 1. marta līdz 1. decembrim.
  • Izmaiņas veiktas, lai uzlabotu satiksmes drošību un samazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu.
  • Riepas tikai ar M+S apzīmējumu nespēj nodrošināt nepieciešamo veiktspēju Latvijas ziemas klimatiskajos apstākļos.
  • Apzīmējums “kalns un sniegpārsliņa” liecina, ka riepa ir izgājusi noteiktus testus un ir atzīta par piemērotu braukšanai sniega, ledus un apledojuma apstākļos.
  • Riepas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa” nav aizliegts lietot arī vasaras periodā ar nosacījumu, ka tās nav aprīkotas ar radzēm.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” (turpmāk – grozījumi), kuri paredz papildu prasības transportlīdzekļu ziemas riepu marķējumam, stājās spēkā jau pērn, 2023. gada 11. novembrī.

Vienlaikus grozījumos tika noteikts, ka šī papildu prasība par to, ka ziemas periodā transportlīdzekļa, kura pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, riteņiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos un marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”, stājas spēkā 2024. gada 1. oktobrī.

Kā skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), minētajām izmaiņām tika noteikts pārejas periods, lai riepu tirgotāji un transportlīdzekļu īpašnieki varētu laikus sagatavoties jaunās prasības izpildei.

Proti, no 2024. gada ziemas periodā (1. decembris–1. marts) ceļu satiksmē vairs nedrīkst izmantot vissezonas riepas, kuras nav marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”.

Riepas, kuras būs marķētas tikai ar apzīmējumu M+S (dubļi + sniegs), M.S. vai M&S, turpmāk atļauts lietot tikai vasaras periodā no 1. marta līdz 1. decembrim. Tās ir riepas, kas konstruētas labākai saķerei ar dubļainu ceļu vai ceļa virsmu ar tikko uzsnigušu vai kūstošu sniegu.

Kāpēc nepieciešamas stingrākas prasības ziemas riepu marķējumam

Kā norāda CSDD, izmaiņas veiktas, lai uzlabotu satiksmes drošību un samazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu:

“Riepas kuras marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa” ir piemērotākas ziemeļvalstu ziemas apstākļiem, kurās sniega sega ir pastāvīga, jo šīs riepas ir īpaši konstruētas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos.”

Turklāt pēdējos divus gadus arvien biežāk tirgū parādās riepas ar M+S apzīmējumu, kurām protektorā nav iestrādātas speciālās ledus lameles, lai riepas varētu novaldīt uz apledojuša vai slidena ceļa, skaidro CSDD.

Riepas, kurām protektorā nav iestrādātas šīs speciālās ledus lameles, nav paredzētas braukšanai ziemā.

Proti, riepas tikai ar M+S apzīmējumu nespēj nodrošināt nepieciešamo veiktspēju Latvijas ziemas klimatiskajos apstākļos.

Saskaņā ar CSDD sniegto informāciju šobrīd riepu tirdzniecības vietās ir pieejamas šīs ziemeļvalstu, tostarp Latvijas klimatam atbilstošās riepas ar “kalna un sniegpārsliņas” marķējumu.

CSDD, veicot riepu pārbaudes uz ceļa iepriekšējā ziemā, konstatēja, ka tikai atsevišķiem transportlīdzekļiem, kas no kopēja skaita bija nepilni 0,3%, bija ziemas riepas bez apzīmējuma “kalns un sniegpārsliņa”.

Papildus CSDD norāda, ka prasība aprīkot automašīnas ar ziemas riepām, kas marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”, jau iepriekš ieviesta arī Igaunijā.

Ko nozīmē apzīmējums “kalns un sniegpārsliņa”

Apzīmējums “kalns un sniegpārsliņa” ir starptautisks.

Šis apzīmējums liecina, ka riepa ir izgājusi noteiktus testus un ir atzīta par piemērotu braukšanai sniega, ledus un apledojuma apstākļos.

CSDD norāda, ka šādai riepai protektora raksts, protektora materiāla sastāvs vai struktūra ir īpaši konstruēta tās lietošanai bargos sniega apstākļos, kas atbilst Apvienoto Nāciju Organizācijas Eiropas Ekonomikas komisijas (ANO EEK) Noteikumu Nr. 117 “Vienoti noteikumi par riepu apstiprināšanu attiecībā uz rites trokšņa emisiju līmeni un/vai saķeri ar slapju virsmu un/vai rites pretestību [2016/1350]” prasībām.

Ar riepām, kurām būs tikai M+S apzīmējums, nevarēs iziet arī tehnisko apskati

“Autovadītājiem jāņem vērā, ka gaidāmajā ziemas sezonā, ja transportlīdzeklis būs aprīkots ar riepām, kurām ir tikai M+S apzīmējums bez marķējuma “kalns un sniegpārsliņa”, tās  netiks uzskatītas par ziemas riepām. Šādas riepas nedrīkstēs izmantot ziemas periodā un ar tādām nebūs iespējams iziet arī tehnisko apskati,” skaidro CSDD.

Tādējādi CSDD iesaka autovadītājiem būt vērīgiem un, iegādājoties jaunu riepu komplektu, izvēlēties ziemas riepas ar jauno apzīmējumu.

Riepas, kuras būs marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”, būs marķētas arī ar M+S apzīmējumu.

Riepas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa” nav aizliegts lietot arī vasaras periodā

Atbilstoši CSDD sniegtajai informācijai riepas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa” nav aizliegts lietot arī vasaras periodā ar nosacījumu, ka tās nav aprīkotas ar radzēm, jo šādas riepas vienlaikus izpilda arī izvirzītās prasības vasaras riepām.

Vienlaikus CSDD vērš uzmanību, ka braucēji, kas pieraduši pie dinamiska braukšanas stila, ievēros, ka ziemas apstākļiem paredzētās riepas veiktspēja vasaras periodā nav tik laba kā vasaras riepai, savukārt vienkāršs vadītājs nejutīs īpašu atšķirību. Taču šīs riepas ir skaļākas, ar lielāku rites pretestību, kas ietekmē degvielas patēriņu, kā arī to, ka vasaras apstākļos tās ātrāk dilst, jo ir mīkstākas.

Kāds sods paredzēts par braukšanu ar nepiemērotām riepām

Ceļu satiksmes likuma 71. panta četrpadsmitā daļa par braukšanu laikposmā no 1. decembra līdz 1. martam ar automobili vai autobusu, kura pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas un kurš nav aprīkots ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos, paredz naudas soda piemērošanu transportlīdzekļa vadītājam 6 naudas soda vienību (30 eiro) apmērā.

Tāds pats sods – 30 eiro apmērā – paredzēts transportlīdzekļa vadītājam par braukšanu laikposmā no 1. maija līdz 1. oktobrim ar automobili vai autobusu, kuram ir riepas ar radzēm (71. panta piecpadsmitā daļa).

UZZIŅAI

Atbilstoši CSDD sacītajam visām riepām jābūt sertificētām un marķētām saskaņā ar transportlīdzekļu sertifikācijas prasībām, par ko norāda atbilstošs marķējums ar  “E” simbolu:

“Riepas marķējumā ietverta šāda informācija: riepas platums, riepas augstuma un platuma attiecība, riepas izgatavošanas gads un nedēļa, riepas konstrukcijas veids, riepas nominālais loka diametrs, riepas slodzes indekss, riepas ātruma kategorija, un ziemas riepām – apzīmējums “kalns un sniegpārsliņa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI