E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33758
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bāreņa tiesības uz pašvaldības dzīvokli

J
jautā:
02. septembrī, 2024
Anastasija

Labdien! Es kā bērnu nama audzēkne biju iestājusies rindā uz pašvaldības dzīvokļa saņemšanu Rīgas valstspilsētas Pašvaldības mājokļu un vides departamentā un pirms astoņiem gadiem saņēmu pašvaldības dzīvokli ar īres līgumu uz diviem gadiem, kuru ik pēc diviem gadiem pagarina. Dzīvoklis ir vienistabas, tā kopējā platība ir 34,1 m2, no kuriem istaba ir tikai 16 m2. 2019. gadā man piedzima meita, kurai šobrīd ir pieci gadi (meita ierakstīta īres līgumā un deklarēta šajā dzīvoklī). Tiek plānota arī laulība, pēc laulības noslēgšanas vēlos ierakstīt īres līgumā arī vīru. Vai man ir tiesības pretendēt uz dzīvojamās platības paplašināšanu (lielāku dzīvokli) ja: 
1) dzīvoklī būsim reģistrētas tikai mēs ar meitu; 
2) dzīvoklī būsim reģistrēti visi  es, vīrs un meita? 

A
atbild:
12. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt pašvaldības dzīvojamo telpu vai tās maksāto mājokļa pabalstu bērnam bārenim ir no dienas, kad viņš sasniedzis pilngadību, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Tas noteikts likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. 

Pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu dzīvojamo telpu vienīgi minētajā likumā noteiktajām personām. 

Bāreņi pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas var pretendēt uz pašvaldības īres dzīvokli likumā noteiktajos gadījumos – galvenokārt maznodrošinātie, kā arī ārkārtējās situācijās. 

Pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums. Rīgā tie ir domes saistošie noteikumi Nr. 141 “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. 

Par iespējām pašreizējā īres dzīvokļa vietā saņemt lielāku jums jāuzzina pašvaldībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas